Sabtu, 9 Ogos 2008

Tips & Trick - Small But Usefull (Part2)

device-jahat1

Assalamualaikum dan Salam Ceria.

Yerp.. seperti yang aku telah janjikan kepada nkorang, maka entri pada kali ni aku akan cerita lah seba ringkas bende yang dah memang ringkas.

Untuk pengetahuan nkorang, modal mencipta benda kecik ni cuma RM5.00. Lagi ape yang diperlukan? Modal pon ciput. Tapi hasilnye... kalau salah gune, sama ada anda amat beruntung dalam mase 5 minit kemudian ditangkap. Tak pon nkorang blom sempat nak merancang ape-ape dan kene pelangkong dengan security guard... wakaka... Sebelum buat mende tak elok... pikir habis-habis ok~

Peralatan dan tools yang nkorang perlu ada untuk mencipta mende ni:-

  1. Bateri 9v
  2. Telephone line connectior (boleh pakai connector telephone umah)
  3. Wire penyambung bateri
  4. Bekas 4segi kecik supaya nampak kemas.

Adakah nkorang semua nak aku teruskan tutorial ni??? Erm… risiko nih!!!

Ok ok macam ni lah… disebabkan janji punya pasal…aku kotakan janji aku. Kalau tak, ade pulak yang mandrem aku jadik peti ais pulak.

cash drawer - 09082008

OK, daripada gambar ni. Apa nkorang dapat lihat adalah mekanikal simple yang memegang cash drawer daripada terbuka. Sape yang kaki electronic atau electrical mesti tau pasal prinsip ni kan. Electromagnetic.

Apabila inject voltage 12v diterima dari Receipt Printer, maka mekanikal lock ini akan ditarik oleh besi yang mempunyai elektromagnet tadi. Dengan cara ini Cash Drawer akan terbuka.

Haruslah diingat, kat sini aku telah memberi tahu yang inject voltage adalah 12volt. Sudah tentulah nkorang kompius sedangkan kite hanya menggunakan bateri 9volt. Apabila litar lengkap (Complete circuit) antara cash drawer dan Cash Drawer Opener, maka perlukan sedikit tekanan dilakukan pada drawer tersebut dalam kata lainnya:- bantuan tenaga tolakan dari anda. Macam mane? Yang ni aku takkan ajar. Memang simple kalau anda paham ayat yang aku gunakan.

Ok, the simple circuit diagram… taraaaa….

diagram - 09082008

Maka dengan ini kengkawan semua, maka setel lah sudah janji aku kat nkorang. Hehehe… amacam? Simple kan?? Macam tak caye jer. Tapi dengan mende ni mampu disalah guna. Jadi harapan aku kat nkorang semua, anggap ini sebagai satu penambahan pengetahuan umum. Jangan sesekali untuk cuba melakukan sesuatu yang tak berpaedah yang boleh menyusahkan hidup nkorang.

*** Disclaimer:- I’ll not responsible if this tutorial will used by some one and caused damages to somebody, company, shop or what ever. Argh… lu pikir laa sindiri :-p~

Kreuger®

10 ulasan:

  1. wah..
    ajaran ni kalau diaplikasikan mmg besh ni..

    incik kreuger...
    incik kreuger dah try ke..??

    BalasPadam
  2. huhu...daripada sumpah jadi peti sejuk..aik sumpah jadik peti simpanan banyak duit...kekeke!!

    ei...ni bagus ni...bole wat rampokan ni..kekeke!!

    BalasPadam
  3. Nikillas @.k.a Mr Sallikin
    Try??? Of course laa dah try. Sebab saya IT merangkap Technician kat sebuat pasaraya kat ibu kota cinta ni... kekekek... so mase untuk memcuba tuh boleh katekan setiap kali saya nak cube. Tadek masalah utk mencuba. Apa yang penting, kerja msti jujur la...

    Cik EsahKOOP
    Ade plak men sumpah sumpah nih... ekekeke... sumpah jadik sesumpah le... muahahah~

    Jangan buat rompakan.. kene tangkap tak berbaloi...ok!

    Kreuger®

    BalasPadam
  4. anda bakal menjadi perintis master mind perompak paling dikehendaki!!
    hehe

    BalasPadam
  5. hoho....ini macam ana kena tingkatkan security di kedai emas ana laaaa, ini macam tak bley jadi laaa, hhehehe :)

    from legal point of view : sufficient alliby neh......

    p/s: gajet utk kasik cepat kawin yg aku suruh buat tuh dah siap ker :P

    BalasPadam
  6. Wah! Wah! Wah!...something new for me. Hang nak buat apa ngan benda ni Krueger hihihihi...

    Nasib baik you ni jujur orangnya, kalau tak habis licin lah meja kedai emas CM. kikikiki...

    So, krueger terror IT, tips and tricks...hope you tak gunalah dalam perhubungan cinta you tu, tricks2 semua ni...kesian kat bakal isteri terchenta tu ;)

    BalasPadam
  7. nak cuba try and test la....tapi lepas-lepas nie la....

    BalasPadam
  8. Anak Sedare:- Anysz
    Elelele... nko tak abis abis nak dengki dengan aku kan... podah~ Ni polis yang suruh aku buat la... *larik~

    Humble&Modest
    Wooo.... nko pon terbabit dengan anysz sekali ek.. chis..

    Deennasour
    Iseymen deen... tak mo laa. Takutt... tapi kalau macam citer Italian JOB tuh best jugak. *berangan tak sudah!

    Bro CybernaticMind
    CM ade kedai emas?? warggg... kayenye.... tak pe kalau can ni nak kene buat device lagi canggih cam ni. 1 button 1 kedai luruh skeping-skeping... ekekek

    *poyo gadjer cepat kawin.. gajed vebret ade laa.. kat kedai RUBBER COLOR kat Ipoh Parade tingkat atas sekali sebelah kiri esclator... aiyark~

    BroLOVE a.k.a Razzi Rahman
    Thanks bro for drop here :-) Kijer mesti kene ade kejujuran. Itupon kalau kite rase nak kijer lame. Kalau nak rase duduk dalam penjara lame... bleh laa try.. wakakak... aku tak mo. Takut....

    Kalau dalam bab bercintan plak bro, kene pakai strategi lain la... kan dalam blog bro banyak tips dan strategi. So, banyak manfaat boleh diguna utk kebaikan bersama. Amin..

    Thanks 4 all taiko², sifu² & master²
    Kreuger®

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger