Isnin, 8 Disember 2008

Part-Time Blog Server – Part 1

image

Assalamualaikum dan salam ceria.

So amacam dengan nkorang? Raya Aidiladha? Ok ke? Erm.. hari ni Kreuger nak share skit info pasal Part Time Blog Server @ kalau nkorang sanggup Full Time Blog Server.

Mesti ade antara nkorang ni memang nakkan hosting blog kesayangan sendiri kan. Banyak jugak yang kawan-kawan yang tanye kat aku pasal mende ni.

Seperti yang nkorang semua tau… blog Peribadi Kreuger adalah sebuah blog yang Kreuger hosting secara sendiri tanpa menumpang mane-mane perkidmatan hosting berbayar. Domain pon Kreuger register secara percuma. Tapi perlu diingat… menyelenggara server blog sendiri adalah sesuatu yang merumitkan. Tapi kalau nkorang nak teruskan… jom tengok ape yang nkorang semua perlukan.

Untuk menjadikan sebuah server blog, beberapa tools yang mesti anda ada:-
1. Computer Windows OS - yang nkorang sanggup online secara dedicated sama ada 24jam seminggu ataupon suke hati la… janji bleh on.
2. Internet -  yang mempunyai DINAMIC IP Address. (broadband seperti CELCOM, MAXIS @ DIGI… tak dapek nak tolong) Kalau streamyx.. boleh~
3. phpMyAdmin – Anda boleh dapatkannya di sini
4. DNS Updater dan DNS Address – Dapatkan dan daftarkan domain nkorang kat sini secara percuma!!!!
5. Wordpress Engine – Untuk menghidupkan blog anda. Ianya dibagi becara percuma oleh pihak Wordpress.Org

Ok… Kreuger rase cukup la dulu pengenalan untuk kali ni. Apabila nkorang semua dah bersedia besok…. kite akan pergi ke next level. Ok…

kreuger-sign-small

13 ulasan:

  1. mula2 pembacaan menyeronokkan. tetapi apabila ada statement menyatakan maxis berokband xdapek nak tolong, saye trus menjadi tidak keruan krn tesyen...

    BalasPadam
  2. pening bagi yang non-IT kot.. hehe.. neva mind.. kayuh pelan2

    BalasPadam
  3. --------------------------------------------------

    Kreuger sez to all
    Aku pon pening laa dalam menyelesaikan misteri
    aku ni... aku sebenarnya tengah buat beberapa
    research pasai REVERSE Technologi.

    Aku cukup minat kalau sesuatu yang mustahil
    tapi still ade jalan penyelesaiaan untuk
    selesaikan.... tak boleh care depan...
    boleh pakai backdoor... miaahahah...

    For Meo188
    Aku akan cube gak carik penyesaian untk
    semua BEROKBAND supaya bleh jadik SERVER...
    ekeke... walaupon orang kate mustahil
    sebab 1 IP.. tapi tak mustahil sebab kite
    still bleh access internet... maknenye
    still ade HOLE maa~

    So tunggu...

    ------------------------------------------------

    BalasPadam
  4. errrr....kalo pakai dial up bleh x??miahahaha....php myadmin da ader...bleh trus regs nih..!! :p

    BalasPadam
  5. --------------------------------------------------

    Cik Afeera
    Dial up... conformed boleh.. erk.. dialup 1515 ke
    atau dialup berokband? Kalau beokband tak bleh lo~

    --------------------------------------------------

    BalasPadam
  6. dialup 1515 zaman dulu 56kbps haha...pengsan la jawabnya..

    BalasPadam
  7. --------------------------------------------------

    Mr. Salaz
    keh keh keh... letih laa reader nak mendownload
    pages nanti kan... ekeke.. tapi still boleh buat
    kalau mau.. tapi ni just untuk pembelajaran je laa
    thanks Mr. Salaz

    --------------------------------------------------

    BalasPadam
  8. 1515!!laju jerk saye gune dial up 1515 neh....lalalala....

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger