Selasa, 30 Disember 2008

Pindah & Hijrah


Assalamualaikum dan Salam Ceria Semua.

Ceria tak? Tapi Kreuger rase cam sebak skit la... sungguh pon macam tuh... Kreuger rase sure dah ramai yang tahu kan pasal mende ni?

Tengok tajuk... waa... macam nak nanges kjap. Tapi itu adalah semangat dan keazaman untuk tahun 1430H dan 2009.

Ye betoi... Kreuger akan berpindah ke laman Wordpress Kreuger iaitu:- http://azmanishak.com . Segala aktiviti kemasyarakatan yang dijalankan kat sini akan dibawa ke sana.... huhuhu... *tengah nanges~

Tapi berita gembiranya pulak, semua link yang ada kat sini, Kreuger akan topup kat sana secara berperingkat-peringkat. Berpindah.. tapi tak beerti Kreuger tak menjenguk langsung blog ni.

Blog ni kreuger akan jadikan sebagai tempat untuk upload segala Artwork (image) yang kemudiannya akan di-link dengan cerita yang ada di Blog WordPress Kreuger.

Ok... jadi untuk sesi tahun depan, segala perancangan yang Kreuger buat untuk blog ni, akan dibawa kesana. Ini adalah sebahagian jugak dari Hijrah. Berubah kepada keadaan yang lebih sempurna. Walaupon berat hati nak berpindah....

Kepada sesiapa saja.... Kreuger amat mengalu-alukan kehadiran anda semua di domain baru Kreuger iaitu:- http://azmanishak.com. Kreuger masih seperti dulu... Hijrah kearah pembentukan dan sahsiah diri. Aku adalah aku. Tak perlu jadi orang lain.

Kepada rakan-rakan, sahabat-sahabat, abang-abang & akak-akak semua... tak perlu nak rase malu-malu untuk bertukar link kalau Kreuger terlupa nak tambah address anda semua kat sana.

Kehadiran anda semua akan menceriakan keadaanku yang kekadang menjadi JIWA TERTEKAN... kekekeke~

post signature

Ahad, 28 Disember 2008

E-Book Untuk Semua

ebook copy Assalamualaikum Semua.

Aduih... rindu sungguh ar Kreuger kat abang-abang n akak akak se-blogger semua ni. Keh keh keh... lame sungguh Kreuger tak membuat mende mende berpaedah kat blog ni.

Dah le macam tuh... melawat blog abang-abang n akak-akak pon kekadang tak sempat. Maklum la... seperti yang Kreuger ade bagi tau kat entri sebelum ni, sekarang ni musim hujung tahun. So banyak ar "Closing Preparation" nak kene buat.

Worait.... stop kesah citer kijer. Tak abis abis citer kijer. Ok... kat sini Kreuger nak kasik taw yang bermula dari hari ni... dan seterusnya... setiap tutorial yang Kreuger buat untuk anda semua... anda berpeluang mendownload. Ye te betoi.... Kesemua tutorial yang ade kat sini telah Kreuger Compile-kan kedalam bentuk Acrobat Reader.

Jadinya... nkorang dah tak perlu la pening kepala kalau nak belek tutorial... Setiap tutorial akan dulkasifikasikan mengikut kategori. Tapi kandungannya adalah 100% dari apa yang anda lihat dalam blog ni.

Terima kasih Kreuger ucapkan untuk nkorang sebab selalu support dalam perjuangan Kreuger.. muahah.... aku pon tak taw la perjuangan per... tapi perjuangan untuk Sharing-Moring all the knowledge that I've know.... segala silap dan salah... Kreuger mintak maaf bebanyak.

Download E-Book dari Kreuger untuk anda semua:-
1. Komputer Trick - Mencipta Document Dalam Image.
2. Internet - Membuka G-Mail Melalui Ms Outlook.
3. Internet - Membuat Dial Up Untuk Modem Broadband.
4. Blogger - Customize Blog Header.
5. Internet - Image & File Hosting.
6. Blogger - Blog Award Widget.
7. Server - Part time Blog Server

post signature

Salam Maal Hijrah

Special dan khas untuk semua pengunjung blog ini tak kira yang ade
link, RSS Feed dan jugak kepada silence reader mahupon yang baru terjumpa.

Semoga dengan kedatangan tahun baru Hijrah ni menjadikan nkorang
dan aku sebagai seorang yang lebih gigih dan kuat berusaha.
post signature

Rabu, 24 Disember 2008

Aku Masih Hidup....

Assalamualaikum dan Salam Ceria Semua.

Fuh... pertama-tama sekali Kreuger nak mintak ampun dan mintak maap kat semua sebab dah lame tak berupdate kat sini... ekekek.

Ramai dah komplen cakap blog ni dah bersawang.. miahaha... tak kurang jugak kate kreuger dah pindah ke wordpress 100%. Oh tidak... hentikan ler tomahan itu.

Untuk pengetahuan nkorang semua, sekarang kan dah masuk ke penghujung tahun. So, biaser la kalau kijer pejabat... mesti tak lari dari kerenah untuk audit la bebagai even tahunan la... and so on. Tuh pasai la Kreuger sampai tak sempat nak berupdate.

Tapi jangan takut. Untuk next year punye event... Kreuger dah merancang untuk membuat pembaharuan kat blog yang tersayang ni.

Agenda 2009
1. Membuka balik ruangan LOGO & Banner Request.
2. Memantapkan lagi rekaan terkini untuk segmen LOGO & Banner Request.
3. Info dan TIPS mengenai PC, Server, Internet dan macam macam lagi.
4. Flash MX Tutorial.
5. Photoshop tutorial.
* Dan memacam lagi ar...

Semoga tahun baru ni kite lebih bersharing-moring segala idea dan ilmu yang ade. ekeke~

post signature

Sabtu, 13 Disember 2008

Part Time Blog Server – Part 2

image Assalamualaikum dan Salam Bahagia Semua~

So macam dengan cuti-cuti malaysia nkorang??? Worait.. tanpa membuang mase, hari ni Kreuger nak sambung balik pasal pelajaran yang lepas… *ekeke macam cikgu tadika plak~ Subjek kite ialah Part Time Blog Server.

Sebelum tuh… Kreuger nak tanye kepada sesapa yang nak mengikuti KURSUS ni… dah download ke blom WAMP SERVER? WAMP Server ni adalah Windows Base Web Server yang akan menjalankan fungsi pHpMyAdmin kedalam komputer anda tanpa perlu pening kepala nak godek pHp….

Ok… tutorial ini adalah BASED on Kreuger punye experien tempoh hari.. Kalau ade tak kene dan silap… Kreuger mintak maap dan sedia menerima teguran dari TAIKO² semua.

Tutorial Untuk Setup Web Server Engine – Windows Based (Self PC Hosting)

image1. Setelah download WAMP Server di atas, so kite nak kene EXTRACT pada mane mane folder/ROOT directory. Kat sini Kreuger cadangkan anda memiliki 1 partition untuk server tersebut. Supaya tak ganggu pengoperasian Windows OS.

image2. Sebagai contoh untuk tutorial ini Kreuger install ke dalam D:\

image3. Setelah selesai… installation akan meninta anda untuk mengkonfigurasi beberapa perkara. Sila klik pada butang [NEXT] sekiranya anta tidak pasti apa-apa. Kreuger sarankan pon cam tuh gak… Tetapan ini boleh dilakukan dikemudian hari~

image4. Setelah selesai…. Klik la pada butang finish… dan ikon program wamp server akan berada pada TASKBAR anda.

image 5. Sekarang server dah siap on… apa yang anda semua perlu ialah seting pHp plak… bukak web browser anda (Firefox, Opera, IE dan sebagainya) dan taip:- http://localhost/phpmyadmin pada address-bar. Anda akan nampak main page seperti di atas.

image 6. Dengan menambil contoh WORDPRESS adalah database anda…. maka masukkan perkataan Wordpress pada kotak Create New Database

image 7. Setelah selesai, kita akan set KESELAMATAN untuk  pHp kita supaya pHp page hanya boleh diaksess oleh komputer kite sahaja. Daripada sini, sila klik pada PRIVILLAGE

image8. Kat sini kite akan remove semua access database yang tidak berkenaan. Kite hanya membenarkan database diaksess daripada LOCAL (only this PC) sila tengok gambar betoi-betoi… takut nanti nak kene start dari mula kalau silap~ kekekeke. Tolong jangan tanda check pada:- Drop the databases that have the same names as the users. Kemudia tekan butang [GO]

image9. Ok.. sekarang ni cume ade localhost jer untuk dabase SQL. Nampak tak gambar pen tuh… itu ar untuk seting password. Sekarang la mase nak set SQL Password. Klik pada ikon tersebut yang sebelah GRANT-YES tuh….

image 10.  Sekarang ni pada ruangan CHANGE PASSWORD, masukkan password anda. Jangan lupe untuk RE-TYPE password. Seterusnya klik pada butang [GO] yang terdapat pada hujung ruangan ini~

image 11. Setelah selesai kat atas ni… anda kene perhatikan kembali pada Database Spesific Privillage –> dan select pada Wordpress –> [GO]

image 12. Kemudian.. daripada sini, klik seperti rajah yang Kreuger paparkan kat atas ni ok~

image 13. Worait… lepas ni, nkorang kene plak edit pakai Notepad pada file  D:\wamp\apps\phpmyadmin2.11.6config.inc.php sebab kalau tak edit… nkorang haram tak bleh access dah mende ni.

image 14. Carikan perkartaan ini:- $cfg['Servers'][$i]['password']      = 'password-tadi';

15. Sekarang save. Worait… sekarang ni.. dah abes part yang susah. Sekiranya anda rasa, kurang faham.. anda boleh merujuk tutorial ini dalam Bahasa Inggeris di sini.

16. Sekarang??? Hahahah… part yang paling senang nak install Wordpress Engine kedalam server yang kite dah setup tadi. Macam mane? Sila perhatikan folder ini:-
D:\wamp\www

17. Sekarang download dulu Wordpress Engine 2.7

image 18. Kemudian EXTRACT file wordpress tadi ke dalam folder D:\wamp\www\ dan ianya akan nampak seperti rajah diatas~

image 19. Worat…. lege… lepas ni cume tinggal nak setup wordpress jer la. Caranya, pergi ke browser anda dan taip address ni:- http://localhost/ <—sahaja~ dan main-page configuration wordpress akan muncul. Perhatikan rajah diatas… Itu adalah WIZZARD PAGE… wallaaa~

20. So kalau tak sabar… bleh laa terus tekan Create Configuration File. keh keh keh keh~

Ok ar… semua Kreuger hentikan dulu tutorial ni buat sementara waktu. Untuk pelajaran akan datang… kite akan belajar cara-cara untuk Setup Wordpress Configuration File.

Selamat Mencube~

kreuger-sign-small

Rabu, 10 Disember 2008

Ade sesape bleh tolong?

image Argh…. tention… ade sesape tau pasal kesah-kesah HTTP TUNNELING & PORT FROWARDING… aku dah puas carik research kat internet… tapi still cannnot go ar~

Aku nak create web-based server behind firewall… masalah aku, cume dalam network aku jer bleh connect web server aku. Tapi orang dari luar (internet people) memang tak bleh nak access server aku tuh. Aku aku tengok beberapa tutorial dalam tenet. Tapi haram tak paham pon.

Sepada sesiapa yang pakar… aku mintak bantuan dalam menyelesaikan misteri network aku…. susah betoi laa kalau network pakai proxy & firewall ni.

Note:- Network aku kene pakai proxy server (server HQ IP + username & password) kalau nak browsing internet. Access internet boleh… tapi nak accept incomming connection aku tak tau~ mati laa macam ni… aku tak puas hati selagi aku tak jumpe cara ni.

Apa yang aku tau… memang boleh buat… tadek ape yang tak boleh buat mende-mende berkaitan dengan REVERSE TECHNOLOGY ni… aku mesti carik sampai jumpe. Kalau nkorang jumpe… please inform aku ok.. TQ~

kreuger-sign-small

Isnin, 8 Disember 2008

Part-Time Blog Server – Part 1

image

Assalamualaikum dan salam ceria.

So amacam dengan nkorang? Raya Aidiladha? Ok ke? Erm.. hari ni Kreuger nak share skit info pasal Part Time Blog Server @ kalau nkorang sanggup Full Time Blog Server.

Mesti ade antara nkorang ni memang nakkan hosting blog kesayangan sendiri kan. Banyak jugak yang kawan-kawan yang tanye kat aku pasal mende ni.

Seperti yang nkorang semua tau… blog Peribadi Kreuger adalah sebuah blog yang Kreuger hosting secara sendiri tanpa menumpang mane-mane perkidmatan hosting berbayar. Domain pon Kreuger register secara percuma. Tapi perlu diingat… menyelenggara server blog sendiri adalah sesuatu yang merumitkan. Tapi kalau nkorang nak teruskan… jom tengok ape yang nkorang semua perlukan.

Untuk menjadikan sebuah server blog, beberapa tools yang mesti anda ada:-
1. Computer Windows OS - yang nkorang sanggup online secara dedicated sama ada 24jam seminggu ataupon suke hati la… janji bleh on.
2. Internet -  yang mempunyai DINAMIC IP Address. (broadband seperti CELCOM, MAXIS @ DIGI… tak dapek nak tolong) Kalau streamyx.. boleh~
3. phpMyAdmin – Anda boleh dapatkannya di sini
4. DNS Updater dan DNS Address – Dapatkan dan daftarkan domain nkorang kat sini secara percuma!!!!
5. Wordpress Engine – Untuk menghidupkan blog anda. Ianya dibagi becara percuma oleh pihak Wordpress.Org

Ok… Kreuger rase cukup la dulu pengenalan untuk kali ni. Apabila nkorang semua dah bersedia besok…. kite akan pergi ke next level. Ok…

kreuger-sign-small

Sabtu, 6 Disember 2008

Kad Raya Online Dari…

rayaaji

Assalamualaikum.

Worait… kepada semua pengunjung blog ini, tak kire la sama ada anda ade link dengan blog ini ataupon tidak… Dengan ini Kreuger lagi sekali kasik nkorang Kad Raya Online. Sekiranya entri ni dipublish… maknenye Kreuger sekarang ni dah ade kat atas highway menuju ke negeri Kedah Darul Aman… ki ki ki ki ki… ade lah halnye~

Wokeh… tak mo citer panjang. Kat sini Kreuger ade beberapa kad raya yang Kreuger terima dari abang dan akak blog sempena Hari Raya Aiduladha/Raya Qurban pada tahun ni…

image image Daripada:- Daddy Cool – Tak tau laa Daddy bagi yang mane satu… aku tamak… huhuhu  aku rembat 2 2.. sebab cantik sangat n qiut² muke hero die~

image Daripada:- Akak Azza & Husband – Thanks akak. Kreuger main rembat je ni… ekeke tak mintak izin pon… sebab akak cakap sape sape yang singgah kan… TQ~

image
Daripada:- Akak Intan dan KeluargaTerima kasih untuk akak. Akak memang the best. Sporting sungguh, Sampaikan salam saya untuk keluarga akak ok~

kreuger-sign-small

Jumaat, 5 Disember 2008

Maxis PTT – Bad Services

image

Assalamualaikum dan salam bahagia.

Tention betoi aku semenjak 2 menjak kebelakangan ni services Maxis PTT dah macam haram. Services die seolah olah tak membenarkan user dalam IDDLE Connection.

Ini dah menipu ni… takkan aku nak 24 jam bercakap kat PTT kot. Sengal laa depa ni.

Untuk tokeh-tokeh MAXIS… I’m verry frust with your services. Dammet~ Everytimes in ten second, if I’ve not talking via this damm PTT, the connection like forced to disconnect. Haram sungguh… Lu orang paham ke tak paham ni (untuk tokey MAXIS sahaja).

kreuger-sign-small

Khamis, 4 Disember 2008

Salam Aidiladha Semua

rayaaji

Ikhlas dari Kreuger  untuk semua. So check my link below:~

  • |1f34|-|1r3
  • Adindaanne - Something Of A Nothing Girl
  • Afham - Malaysian Patriotik Blogger
  • Afeera - My Life3
  • AhYIN - White Dirty
  • Aianna - My Sweet Escape
  • Aie - Full Fill The Dream
  • AimZz - Kenangan Terindah
  • Ajue - Bless D' Broken Road
  • Akak Pok Pek - Anything Your Heart Desires
  • AkuSape? - MP3 Download
  • AkuSeorang - ???
  • Along-Arman - Life's So Complicated
  • AhnafHilmi - My Way ver.02
  • Angriani - AngrianiWorld Dot Com
  • Anysz - SengalNERDZ
  • Atoi Aziz - Live, Laugh, Love
  • Azlie Jonet - Hanya Aku Dan Duniaku
  • Azza - Sedetik Hati
  • BlogMenjerit - Sifu Blogs
  • Boyz - Hanya Aku
  • Brother Love - Cinta? Tanya BroLove
  • Bro Amanz - Informasi Komputer
  • Cek Yot - Yot Daily Story
  • CendawanIntim - Dancin With Myself
  • Cik Anis - Until Now I'm Still Yours
  • Cikkai - Frankly ThOught
  • Cold Storage - Fresh Food People
  • Cybernatic Minds - Less Emotion...
  • CypherHackz - Xpert PC in Eng.
  • Daddy Cool - Aku Mulakan Di Sini
  • Dazz - Senyum @ Sengeh @ Senget
  • Dean - Isu Semasa
  • Deennasour - Otaimer Review
  • Dekan - MyWindowsXP
  • Dilarang-Melarang - Marzuki
  • Doku - Sketch Conteng Conteng
  • Dr. Araz - Buluh Lemang With Love
  • EiNS - EiNS Lobby
  • Eleea - Inside ME
  • Enchek Camera - Jari Jemari Akan Terus Menari
  • E-Zoodeen - Blog Perspektif Berbeza
  • Eriyza - Lepak, Borak & Gelak
  • E-Sempoi.Com - Hidup Biar Sempoi
  • Eyqa_FS - The New Evolution Of Minds
  • Fateen - With Her Complicated Life
  • Friendly81 - Aku Tak Sehebat Hang...
  • HafizDasar.Com - Wacana Ilmu
  • HakimTea - Info Bloger From Indon
  • HQBlog - High Quality Picture
  • Humble&Modest - Nice Blog
  • Hydroplasma - The Agency of Hydroplasma
  • Idham - Potret Online
  • Idany - Seindah Dan Sesuci Kasih Sufi
  • Iena Hamdi - Citra Cahaya Cinta Ku
  • Ihsan - Alone Is Paradise
  • Ikhwan - Another WarIRC Flooder became Blogger.
  • Information Technology
  • Jackster - Multi Info
  • JRY - The Boonto - Blog Peribadiku
  • JurnalCOMOT - Hilang dan Jumpa JurnalComot
  • Kak Aishah-Koop - Ini Kehidupanku~
  • Kak Riqzie - Riqzie Mall - The Online Shoping Complex
  • Kaki Komputer - Untuk Kaki Komputer
  • Kelat - Warna-Warna Hidup
  • Keluarga Bahagia - Nice TIPS~
  • Kamar Hati - Di Sudut Kamar Hatiku
  • Kamera - Project -VE's
  • KNizam - KNizam Artwerk
  • KomandoTRG - Command N Do.
  • LadyLikeME - Memories
  • Lag @.k.a Anarchee - Blog Supporter
  • LanaBusyBee - Lana Busy Bee's Blog
  • LangBUAYA - Ultimate Download Sources
  • Ligaligo.Net - Indon Blogger
  • Loque - Pencinta Muzik Sejati
  • MakBlog - Blogging For Dummies
  • Marzuki - Dilarang Melarang....
  • MAXXCENA - Akulah MAX
  • Menteil - Menteilsm Rules
  • Mellisa - Words Tell A Story
  • Meo - Komic Digital
  • MEO2 - Selangkah Ke Alam Biol
  • Mohazu - Bad Frog World
  • Mummy Cool - Hidup Ini Adalah Keputusan Diri Sendiri
  • MyraSyamin - Kehidupan, Kasih Sayang...
  • Nadira - It's All About Me
  • Nasiha - Dunia Baru
  • Nazri - Oldtimer~
  • New Blog Tips - Indonesian Lang.
  • Nikillas - Start Your Day With Smile
  • Nokhtah Hitam - By Land For Malaysian Wicked Soul
  • Pn. Niza - Coretan Ummi
  • Nuaeman - Blog, Blogger, Blogging
  • Nuranim - Andai Dapat Kulafazkan~
  • Papa-Itam - My Complicated Jurney of Life
  • Princess89 - Missing Everything Already
  • Puteri - Me & My Simple Life
  • RazifEmbi - My Photo Jurnal N Travel
  • R-Care - Mod Your Life
  • Ryehana - Remember When....
  • Romzi - CROMZIE
  • Sarah - PC Formula
  • Safwan - Funny Videos
  • SembangKomputer - Xpert OS
  • Shah - MP3.Yusmah.Net
  • SickChild - It's All About Us.
  • Sis Lin - Bisikan Hati
  • Siti Rufaidah - Chocolate Luver~
  • SkyJuice - Name 4 Plain Water~
  • Syakur Ibrahim - Biarlah Aku Bersuara...
  • Ummu Hanis - Aku Dan Duniaku
  • Webmilenia - Gerbang Info Dunia IT
  • YaYa - Da Da Di Dum Dum
  • Zamz - On The Blog
  • Zariel:-

    kreuger-sign-small

  • Bila Bulan Itu Tersenyum.

    Assalamualaikum.

    image Baru hari ni aku boleh bersuara kat blog ni. Xceli aku masih memikirkan lagi tentang fenomena yang berlaku untuk seluruh umat manusia bebaru ni.

    Gambar diseblah ni mungkin nkorang boleh cakap aku buat sendiri… ekekekek memang aku buat sendiri pon, berdasarkan imiginasi aku… itupon melaui kiriman sms yang aku dapat dari sorang akak tempat sekerja aku. Die pegi jalan jalan kat Chowkit.. tetibe ade sorang Ah-So jerit jerit tunjuk langit… orang kat Chowkit time tuh semua jadik per-ak…  maunye tak.. tengok kat langit ade muke tersenyum. Kekuasaan Ilahi…..

    Gambar kat atas ni adalah PALSU sebab aku buat pakai photoshop. Tapi kalau aku combine gambar kat atas ni menjadi gambar seperti dibawah ni??? Ape pendapat nkorang?

    image

    Kekeke…  tapi tak baik menipu… so aku buat sedikit research la menenai mende ni kat YOUTUBE. Manelah tau kot-kot ade orang rakam fenomena ni kan… upenye ade… Link aku ambik dari blog:- JUSTKHAI. Thanks KHAI <—otaimer Pro-Blogger ni weh~

    Nak tengok rakaman YOUTUBE? So layan~

    kreuger-sign-small

    Rabu, 3 Disember 2008

    Selasa, 2 Disember 2008

    Isnin, 1 Disember 2008

    Betoi Kate Mereka…..

    betoi Assalamualaikum Semua.

    ERm… tah la… semenjak aku terbace blog OTAIMER 2 orang ni… memang aku akui laa ape yang depa cakap ni memang betoi. Bukan nak menumpang populariti orang… aku rase aku dah completely letih dan tersasar matlamat aku berblog.

    Aku cadangkan nkorang renung balik la entri dari taiko-taiko ni:-
    1. Menteil – Aku Perlukan Masa
    2. Dilarang Melarang (Marzuki Jalil) – Adakah Kamu Seorang Penagih BLOG

    adict Terima kasih kat nkorang berdua sebab dah sedarkan aku. Kekeke… memang dah lame aku pikirkan mende ni… Dulu, aku buat mende alah yang name BLOG ni untuk catatan DIGITAL aku… sambil sambil luahkan perasaan kat orang yang nak bace. Skang ni… dah jadi hobi yang menggila yang patut aku kurangkan.

    Sekarang ni… aku declare… kepada yang dah me-request LOGO @ Banner… aku akan cube siapkan sebelum penghujung bulan December 2008. Kepada yang belum.. aku mintak maaf.. Berilah aku peluang berehat… miahaha… Untuk makluman… ruangan request (komen) untuk SEGMEN REQUEST LOGO telah aku block. Maafkan dakuuuu~

    kreuger-sign-small

    Blog Kegemaran Kreuger