Selasa, 1 Julai 2008

Aku Nervous – Kedah Journey…. adusss~

image

Salam bahagia semua.

Seperti yang nkorang dah sedia maklum bahawa aku akan mengorak langkah ke alam konfusing (alam kahwin) tak berapa lame lagi.

Ini adalah first step aku, dimana aku disuruh oleh abah aku untuk pergi ke umah keluarga bakal isteri aku untuk pergi berjumpa dengan keluarganya. Tujuannya tak lain dan tak bukan adalah untuk bersemuka antara aku dan keluarga bakal isteri aku secara solo mission. Nak mintak izin untuk bawak balik ke kampung aku, Nak bawak tunjuk bakal menantu laaa ni….

Seriously, perkara ni memang mencuakkan aku. Walaupon aku cube kontrol perasaan cuak ni, tapi still macam tak terkontrol… Bile aku teringat tarikh ni…. jantung aku berdenyut laju. ….ish nak laksanakan niat murni ni. Tapi apesal laa jadik takut semacam..

Aku harap, dengan entri pada kali ni, aku dapat sedikit buah fikiran dan idea dari rakan-rakan blogger untuk membantu aku supaya tenang dan rileks semasa menghadapi situasi ni, terutama CybernaticMind dan rakan² First time in my life menjadikkan aku terlalu cuak tercungap-cungap.

Harap dapat segala idea dan tunjuk ajar dari nkorang. Tarikh aku ke Kedah pada:- 05 Julai 2008. Alahai…. dah tak beraper hari jer lagik… Help me bloggers~

Kreuger®

24 ulasan:

  1. Rilek.

    Sy dulu masa duk mengorat anak dara org mase tgh blaja. dah penah g umah famili awek tu. Muda2 dah ada experience. dah le xkeje & xde duit lagi mase tuh. duk gatai g selmabe je. hehehe

    Sbnrnya famili sana pun segan2 jg.

    Apa2 pun kita cuma jd mcm tetamu dieorg jer. Mainkan peranan sbg tetamu dan mereka penyambut tetamu.

    p/s - in the end, sy xjd settle down dgn awek tuh. kuang2.

    BalasPadam
  2. Meo188 -
    Hahahah meo... kire sekarang ni nko dah kawin la... Advance dari aku...

    Muahhahaha... aku baru nak menempuh ni, mane tak nerves... macam macam petua dah aku cuba timba. Last-last, macam aku terjun dalam timba lak jadiknye.

    Kreuger®

    BalasPadam
  3. weit. org tgh single/available /discount /sale /special offer lg ler. jodoh xsampai lagi.

    org macho bile nk mengorat mesti jumpe famili minta izin dulu. he2.

    buat2 mcm macho je.

    BalasPadam
  4. Meo188 -
    Kekekek... wah nko discount sampai beraper persen ni? Ade pakai staff discount sekali ker? Aiyark... kekekek...

    Tadek jodoh, sabo... jodoh dan ketentuan di tangan tuhan. Tapi mesti mau usaha... stakat publish Mega Sales.. pon tak bleh gak Meo.. kene promote la diri tuh..

    Tapi kes aku ni.. org lain tolong promote.. waakakakka

    Kreuger®

    BalasPadam
  5. Meh sini org single n muda bagi nasihat..dengar elok2..haha... ko xyah la nk neves buat penat jantung ngan nadi ko je nk bergerak pantas... ko wat cam besa sudah.. kalau neves nescaya akan byk wat silap.. hahahaha... ko wat cam besa supaya dorg akan terima ko seadanya pastu yg paling penting amik ati parents awek ko tu... bak kate pepatah org dolu2.. "kalau nk ngorat anaknye..kasik tackle mak nye dulu"..sekian terima kasih

    BalasPadam
  6. Wah..baca entri mr.kreuger pun telah membuat jurnal sendiri merasa cuak..huhu..tapi,cara mr.kreuger sgt gentle dan penuh hormat iaitu meminta izin dari orang tua kepada bakal isteri sendiri.

    bagi jurnal,first impression mmg penting sbb kalau kt tak jaga diri,adab dan sebagainya,macam ada sesuatu yg kurang pulak.Salam paling penting agaknya.

    Cuba membawa sedikit buah tangan yg mr.kreuger ikhlas rasa nak memberi,paling koman pun buah-buahan dan etc..ataupun kuih kek macam tu.

    Apa-apa pun..perbetulkan niat kerana,kerana niat itu membuatkan segalanya berjalan dgn baik dan di-rehai olehNYA...

    BalasPadam
  7. Alhamdulillah, nmpaknya tarikh yg ditunggu2 semakin hampir..

    Tapi, jgn terlalu nerveous. Bila terlalu nerveous, segala gerak geri kita akan jadi serba salah dan serba tak kena.

    Jadi, segalanya buat seperti biasa.Niat biar ikhlas. Tenangkan hati. Relaks.. Berbual mcm biasa. Cakap jgn kasar2.. Guna bahasa yg sebaik mungkin bila berhadapan dgn bakal mertua. Pakaian biar kemas. Org tua ni suka tgk bakal menantu yg berpakaian kemas.

    Pendek kata, jadikan diri kita sbg tetamu yg disenangi.. Bila dah disenangi, maka dgn mudahlah mereka menerima kita.

    Semoga semuanya berjalan lancar. Akak mendoakan dari jauh.

    BalasPadam
  8. btw, congrate to u!
    jgn nervous2..relax..
    me xde pngalamn tp pndai2 nk nasihat org lak...
    ahahaha..
    to mr kreuger..
    juz relax when u meet ur bakal mertua...
    :D

    BalasPadam
  9. semua pendapat kat atas tuh yg dah mengalami,
    deen dgn kreuger sama jerk..tak pernah,
    awek pon orang kedah..
    adoyaii,camner ek?

    review deen sblm ni terhadap abg2 ipar deen yg pg melamar kakak2 deen,
    depa diam jerk,
    yg byk bercakap, wakil nyer..

    tapi bro ni solo nampaknya,
    mana leh diam2, so kena lah main peranan bercakap banyak2..
    okays..

    erm tak tau lagi karektar bro nih, smada salu mjd pendengar yg baek atau bercakap dgn baek,
    tapi kat blog deen kreguer sorg yg pemberi pedpt yg best,
    mesti bijak bercakap,
    so apa lagi, goreng ah bakal mertua tuh....hehe

    good luck seh~

    BalasPadam
  10. wahhhh...ni tgh nervous la ni...hihiih...tak dapek den nak nolong....hihiih...

    chaiyok, chaiyok...

    BalasPadam
  11. mr@hyin -
    Kekadang tak kire tua ke muda. Pendapat yg bernas tak semestinya datang dari org bermumur jer.

    Memang aku nak buat macam biaser. Cume aku takut terlebih control laa nanti. Tapi yang sure.. aku akan bersembang macam aku dah lame kenai dengan famaly diaorang. Hopefully tadek laa ayat tersekat-sekat nanti.

    Kekeke.... risau nih.

    JurnalComot -
    Adus... segan plak aku nko ckp macam tuh... ekceli, abah gua yg suruh aku buat macam tuh. Semua abg² aku pon kene macam tuh.

    Sekarang ni telah sampai laa plak giliran aku. Dulu time abg² aku, aku kecik lagi... so tak maik port sangat, sekarang.. aku plak yg kelam kabut.

    Buah tangan... erm.. betul jugak idea tuh kan.. x tpkir laa plak. Maklum laa org dikale kusut dan serabut nih. Kekekek...

    Kak Intan & Keluarga -
    Yes akak adepon... antara blogger xperience yg dah lame berkecimpong dalam alam kompius nih.

    Nerves saya ni datang kejap kejap jer kak. Ape yg saya risau... takut die nerves terus mase kat sana. Tuh lagi boleh mendatangkan kecuakkan tak terkata.

    Betoi jugak la akak kate, kite tetamu kan... takkan lee boleh jadik macam dalam citer TV plak. Niat kedatangan kite baik. Diaorang pon dah tau.. cume nak dengar dari mulut empunya diri jer.

    C-ha Nasiha -
    Thanks... memang nak rileks jer nanti. Control sangat tadek la. Aku cube menjadi diri aku, tanpa dipengaruhi oleh identiti luar.

    Still keep the maintain and slumber but won't forget the "Respected"

    Deennasour -
    Yup Deen. Aku amat bersetuju sekali dengan pendapat kengkawan semua tuh. Deen pon dapat awek org kedah??? :-O Lum pernah alami??? Kebetulan laa ek Deen...

    Karekter... erm.. boleh jadik pendengar dan penceriter dengan baik insyaallah... Tapi kene tengok mood jugak.

    "Langit tak selalu cerah, Tapi semenjak 2 menjak ni Cerah jugak"

    Aahahah... Deen, goreng pon sedap. goreng tetap kene goreng maa.. itu paling penting dalam mengurai isi karangan dihati. Kekekeke...

    KamarHati -
    Tau tak perr... tak bleh tolong tak per.. Aku cume nak berkongsi nerves aku dengan kengkawan semua.

    "Feel the experience for those who still not feel it"

    Terima Kasih Kengkawan Semua.
    Kreuger®

    BalasPadam
  12. Semoga dipermudahkan urusan saudara.
    Semoga niat murni anda berdua dirahmati Allah jua. :)

    BalasPadam
  13. blum ader experience...
    saye masih muda...

    ekekee....

    BalasPadam
  14. Eriyza -
    Alhamdulillah... amin semoga berkat doa Eriyza memudahkan perjalanan aku kesana. TQ

    Humble&modest -
    Tadek experience?? Tak pe, next week aku akan citer kan xperience aku. Aku citer kat kengkawan yang blom merasainye tentang Jurney aku ke Kedah.

    Insyaallah.
    Kreuger®

    BalasPadam
  15. haaaaaa...ngko tengok apa yg kengkawan bloggers kasik tau kat ngko ni.....tak lari daripada apa yg telah aku lecturekan pada ngko masa kita dok YM....sama jer

    caner pown....CAYAAAALAHHHH
    "Jejaka Melayu Terakhir "

    Just Be Yourself....no matter how difficult the situation is

    selamat maju jaya....majulah kawin untuk negara....heheheheh

    Aku dengaq setan2 dok ghoplah ni pasal ada sorang lagi umat Nabi Muhammad yg akan menamatkan zaman bujang dan punya harapan tinggi untuk menjauhkan diri daripada dunia kemaksiatan......jom bunuh setan....hehhehehee

    BalasPadam
  16. isk isk isk...silap pulak laaa
    bukan "Jejaka Melayu Terakhir"

    yang betoi "Teruna Melayu Terakhir"
    (mana nk carik ni...last call ni...heheheheh)

    hidup Kreuger...ahaks

    BalasPadam
  17. sebagai seorang kawan dan sudah berumahtangga cam aku nih, aku nak bagi sedikit petua kat ko nih... sepatutnya ko tak yah risau atau takut untuk berjumpa dengan bakal mentua ko, ko kena brani. Bab d situ ko akan dinilai oleh ahli2 keluarga tunang ko. Satu lagi, bila ko nak g sana, ko jangan bawa diri jer, ko bawak la buah tangan atau buah kaki sikit. :) Tak yah bepakaian formal, yg penting simple, kemas dan sihat mata memandang. Bila bercakap dgn bakal mentua ko, jangan gugup. Ko buat selamber jer. Jangan buat macam rumah ko sendiri pulak, bab ko blum sah sepenuhnya lagik. Yang paling penting tunjukkan kesopanan ko sebagai org melayu.
    Semoga berjaya....

    BalasPadam
  18. setuju ngan friendly 81..
    jangan lupa buah tangan...jangan lupa salam dengan bakal bapak mertua...jangan tersasul panggil abah plak...panggil pakcik dulu...satgi nampak sangat gelojoh...satu lagi jangan main mata ngan makwe dulu..and lastly nak ucap....
    'WELCOME TO THE CLUB'

    BalasPadam
  19. Bro CybernaticMinds -
    Memang same laa... tapi bile mengenangkan besok... kejap-kejap die macam mari nerveous balek... wakakak...

    "Jejake Melayu Terakhir" - argh... hancus nye laa... boleh pakai lagi ke istilah tuh mase kini? Ekeke..

    Ye lah.. gua akan menjadi dri gua sendiri semase berada di sana. Tak show off... Tapi macam gua cakp laa Simple & Steady :p~

    Amboih... siap ade tokok tambah plak kat bawah..
    Cam ne bleh jadik "Teruna Melayu Terakhir" plak... malu laa gua dengan gelaran tuh... muahahaha

    Thanks Bro.

    Friendly81 -
    Timer kasih atas nasihat anda nih... fuh, lengkap, bernas dan berkesan utk di folow~

    Erm.. buah tangan... maybe beli mase singgah kat R&R kot... beli kat situ jer la.. kang beli kat KL ni, nanti buah dah lemau!

    Ok.. aku akan buat selamber kodok orait.. Ye kesopanan orang Melayu tuh aku takkan luper temasuk adab dan tertib bile berdepan dgn org tua.

    LadyLikeME -
    OK... pesanan penting nih. aku takkan lupe... tapi kalau tersasul jugak macam mane?? kekeke... kire halal laa ek.. anggap jer laa sebagai prektis dan latihan kerja rumah.

    ye ye... Welkam 2 De Club... xcelent

    Kreuger®

    BalasPadam
  20. wah!! gud luck bro kreuger...!!

    chaiyok2x!!

    agak2 nervous, amik la wudhuk..

    berani tu penting..

    *eish, aku ni bagi nasihat, padahal takde pengalaman pon..hehe!!

    BalasPadam
  21. woo woo
    aq ok je, knape?
    skang susah sket nak on9.
    baru nak apply streamyx.

    BalasPadam
  22. macam key performance indicator je nih! takpe2 relaks... eberiting will gonna be alrite just be urself and ingat Tuhan dan selawat pada rasulNya byk2. :) nanti post entri hows da things going ek.. :)

    BalasPadam
  23. saye dak kicik..
    tak gheti xpekan *tetibe gedik

    btw,gudluck!

    BalasPadam
  24. Kak Esah -
    TQ verry much. I'm very appreciate.

    Cikkai -
    Tuh laa pasainye. Preparation saje dah dekat 1 bulan. Tak kire la dari segi emosi, menteliti dan pelbagai.

    Kamera @ka Kermit -
    Ooo cam tuh ke citernye. Nanti dah masuk Stemix, bleh laa nkp update blog nko hari hari ok? Kekeke...

    Anysz -
    Muahaha... oo kecik lagi.. tak pe bleh timbe pengalaman. Poodah perasan kecik.... ekekeke~

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger