Selasa, 17 Jun 2008

Daily Rutin as A Blogger.

routines-blogger Salam sejahtera.

Sebagai seorang blogger nkorang mesti dah menetapkan waktu-waktu yang sesuai untuk aktiviti harian anda sebagai seorang penulis jurnal yang ala-ala profesional bukan?

Dalam situasi ni, aku pon tak ketinggalan jugak dalam meletakkan jadual harian aku sebagai blogger yang tak bertauliah. Hehehehehe….

Secara Am-nya apa yang selalu aku buat setibanya aku kat umah setelah balik kerja? Berikut adalah aktiviti yang aku lakukan dalam mengharungi tugas sebagai seorang blogger yang tak beraper nak terer ni.

Erm... Rutin Balik Kije:-

1. Bukak tenet, check kotak jerit kat blog aku.
2. Pastuh follow sape yang kuat jerit kat blog aku. Then aku jerit balik kat blog diaorang.
3. Pergi chek kat blog org suke jerit kot kot ade entri terbaru. Kalau ade, lepas makan baru kasik komentar.
4. Lawat hampir 85% link yang ade kat blog aku selepas makan malam.
5. Kalau ade entri terbaru kat blog kengkawan, aku bangga jadik org pertama yang bg komentar. muahaha~ Pastu aku suke kasik komen panjang panjang untuk 1st komentar.
6. Kalau aku orang ke 2 ke 3 ke 4 dan ke-ekekekekek....aku komen tak bleh nak panjang. Sebab idea dah banyak orang taip.
7. Pas abis komentar, aku suke lawat balik blog kengkawan, untuk menjerit sebelum tidur.

Dengan ini aku berpesan, kepada kengkawan semua, tolong letak kotak jerit kat blog nkorang. Kalau tak, nanti aku tadak port nak singgah sementara nak menunggu makan malam.

Terima Kasih Saudara/Saudari Semua.
Kreuger®

20 ulasan:

  1. DEEN SIBUK SKANG BRO.SORRY, TAK SEMPAT EDIT BLOG~

    BalasPadam
  2. heheheh...ye,yer jer kan, macam kena ikut plak rules blogging neh. caner pun everything kn ikut situasi...tok sah kan sampai ke rules no 7, nk check kt shout box pun tak sempat....hahahahah.aku cakap ni bagi aku sendiri la, org lain cam ngko aku tk tau...boley ikut kot??

    FYI seari dua ni aku terlalu c buk smpai memalam pun meeting, kl tk meeting aku tidoq awal sampai wife aku pun tanya balik...."geng bloggers tk marah ker tak online neh...???"

    haaa...ngko tengok bro caner punya understanding akak ngko tuh...hehe

    p/s: bakal isteri ngko caner, pasal tenet neh understanding tak?

    BalasPadam
  3. hmmm..bagus gak nih.pasni kena ada jadual gak r.lagipun saya baru je bjinak2 sbg blogger nih.kdg2 cam trasa addict pun ada.menda baik...ok kot.

    salam ukhuwwah buat incik azman. hrp kasik tunjuk ajar...

    =)

    BalasPadam
  4. Deennasour -
    Rileks deen. Aku pon kekadang tak sempat jugak nak update blog. Normal laa tuh.

    Ade mase boleh lee update kembali ok~

    Cybernatic Mind -
    Hahaha...xceli aku ni suka berbuat demikian laa bro. Bukan nak paksa pon Cuma aku kekeringan idea jer. Saje nak berceloteh pasal blogging ni.

    Bro pon tau gua ni noob lagi pasai blog.

    Hohohohoho... bab bertenet ni, si dia tak pernah nak menghalang pon. Sebab die pon tahu, gua punya workplace pon semua melibatkan komputer dan tenet. Tapi nanti pelan pelan gua ajar die memanfaatkan penggunaan internet. Bukan ape, takut nanti jadi kejutan budaya plak kat die.

    EleEa -
    Bab time table blogging ni, semua orang ade care mereka sendiri. So bagi saya, cam ni lah citernye. Boleh dikatekan hobi sampingan.

    Hidup ni perlu ade peraturan dan percaturan perjalanan, macam tuh jugak dengan berblog ni.

    Bak kate orang, "planning & manage" Saye pon sebenarnya baru lagi dalam bidang blog ni. Tak best mane pon. Kalau nak refer boleh laa usha blog-blog Taiko² yang saya sudah link kat blog saya ni, seperti:-
    1. http://akupunyalife.blogspot.com/
    2. http://blogmenjerit.blogspot.com/
    3. http://deennasour.terbaek.com/
    4. http://akusape.blogspot.com/
    5. http://jurnalcomot.blogspot.com/
    6. http://oittttt.blogspot.com/
    7. http://www.myxcom.org/kakikomputer/

    dan lain-lain lagi. Kebanyakkan dari blog blog tersebut mempunyai kekuatan untuk membuatkan anda minat membaca karya mereka.

    Jadi sebagai memulakan langkah berblog, anda eloklah mencarik senarai link sebanyak yang boleh, disampaing selalu melawat dan berkomentar di blog rakan-rakan yang lain.

    Bukan nak kedekut ilmu, saya ni terlalu "muda" dalam berblog untuk dijadikan rujukan.

    Sungguhpon begitu, sekiranya diperlukan, saya sedia membantu.

    Terima kasih kepada EleEa kerana mengenguk blog saya yang tak seberapa ni.

    Link blog anda sudah dipamerkan.

    Selamat Berblog dan Bekarya,
    Kreuger®

    BalasPadam
  5. tang gamba tu menarek...tanam pokok duit..hehe!!

    kak esah kalo xde idea nak update, asal dpt bls kt shoutbox kire ok la..

    BalasPadam
  6. wahh..mmg addict blog ni..abeslaa..

    aniwae sejak dah tuka layout ni,barula aku ade mood nk komen..yelah,b4 diz page agak semak skit *jangan maree

    penulisan pon dah oke..ringkas and padat..lala

    p/s- kawen jempot aku..*larikk

    BalasPadam
  7. la..la..la..la...kekadang takde idea nk update blog...la.la..la..

    BalasPadam
  8. he...
    aku suka ko komen kat blog aku sebab ko bg pepanjang..
    maknanya ko membaca dengan tekun sambil memberi idea bernas..
    hehe..
    tahniah untuk kau..

    BalasPadam
  9. Kak Esah Coop -
    Gambar tuh dapat dari Google image. Susah jugak nak mencarik gambar yang sesuai untuk setiap entri.

    Kalau ade entri terbaru mesti nak sertakan gambar sekali. Kalau tak, rase macam kosong jer. Tuh pon nasib laa tak letak gambar berus + ubat gigi... nak merealisasikan Meseg Daily Routine la katekan kekek...

    Kebanyakkannye saya suka mencarik gambar yang ade kaitan dengan cerita yang ingin disampaikan.

    Cam tuh la citernye Kak Esah.

    Anysz -
    Addict... aku pon bleh dikatekan cam tuh laa jugak, kalau sehari tak mengusha blog kengkawan, rase macam tak sah jer peristiwa pada 1 hari untuk kehidupan aku.

    Sekarang ni dah mula minat membace, tak kire laa mane datangya artikel tersebut. Tapi masalahnya kalai artikel omputeh ni, agak susah sikit untuk diberi pendapat atau komen.

    Karang bagi komen lebih-lebih, bleh tersasar plak dari matlamat owner/penulis. Aku ni kalau tulis omputeh, mudah melalut berbagai.

    AkuSape -
    Ape kate nko letak kotak request permintaan lagu kat blog AkuSape tuh. Kompom taring nko masyuk.. ma~ Aku nak carik lagu baru baru, masalahnya tak tau tajuk plak.

    Kalau nko letak kan baris corus utk lagu tersebut, mungkin pembaca nko lagi mudah untuk memilih kriteria lagu yang diaorang nak tuh.

    aku ni pon jenis yang ingat corus jer...muahaha... Cume ade certain lagu jer aku full page hafal... ish ish ish... sekarang ni layan jiwang lebih laa plaks~

    Menteil -
    Muahahah...aku suke kasik komen panjang kalau aku dapat jadik orang pertama. So aku tibai laa panjang panjang. Goreng jer beb. Asalkan tak lari dari topic yang nak disampaikan.

    Cam tuh la alkesah seorang KakiWarIRC yang dah masuk ke alam blogger, dan selepas ni nak masuk plak alam Perkahwinan.

    Huhuhuhu... nerveous, nervous... nak pikul tanggung jawab besar ni. untuk meramaikan masyarakat Malaysia. Pas ni insyaallah akan ade Kreuger Jr. muahaha...

    Kreuger®

    BalasPadam
  10. hahaha. aku pelik ko komen panjang2 kat blog aku sebab bak kate menteil maknanya ko membaca dengan tekun sambil memberi idea bernas.. yelah tahap hape lah yang aku tulis. ko layankan je. hahahahah

    BalasPadam
  11. SickChild -
    Tadek ape nak pelik, muahaha... sekarang ni aku semakin minat membaca. Tak kesah la ape jenis artikel, janji boleh hilangkan tention aku ketika berada kat umah.

    Tapi agak kecewa kalau kerap pegi kesatu blog kegemaran aku tuh, tapi tuan empunyanya pulak sibuk, lame tak update... erm... lepas tuh mula lah terasa bosan.

    Aku suka bace 1 per 1 pas tuh ulang, pas tuh komen sambil baca balik entri yang baru release tuh. Baru lah dapat 1 komen yang agak berkesan. Cam tuh laa citernye.

    Tapi aku pon tak la pandai tare mane pon.. aku ni suke merapu jugak. Cuma kekadang tuh mungkin kebetulan ape yg aku komen tuh kene pulak mengikut situasi yang penulis maksudkan. Xceli aku pon still noob ma dalam berblog ni.

    Kreuger®

    BalasPadam
  12. mr azman yang dihormati, wakakakaa. apa yang merepek ni? ko balik keje asik mandi je aku tau sejak aku kenal

    1. apa sebut jerit2 ni? nanti blog aku perasan kan... hahahaaa...

    2. nasib aku berbisik, patutla ko xjerit. haha, aku jarang da menjerit sekarang, banyak masa dihabiskan bersama PS2. wakakaaka

    3. wah, lepas makan baru komen rupanya. patut la badan xbesor2. sms plak bila plak jawab? lepas tido ke? patut la awek merajuk.

    4. 85%? apsal xdaftar je kat bloglines? kita submit sume link yang kita suka pastu kita akan dibagitahu blog mana yang ada entri terbaru atau komen terbaru. macam bloglist la, tapi tu widget. bloglines lebih detail, perfect n cun.

    5. ceyh, bab ni penipu. tadi ko orang kelima komen, padahal paling panjang dalam lain2 komen ko sebelum ni. gila kentang panjang. haha...

    6. ceyh takboleh panjang, padahal dia paling panjang dalam bnyak2 pngomen.

    7. la, nk tido pun jerit gak kew? balas msg la weyh... majuk kan, haha

    BalasPadam
  13. Cikgu BlogMenjerit -
    Ape nak kesah org perasan. nko kater hari tuh, nak pemes... nak pemes kene jerit laa~

    Macam mane nak buat blog lines ni. Best gak cam diedengari dan dipelajari. Ajar aku weh~

    Hahahah...kebetulan la plak tetibe datang idea nak komen panjang-panjang kat blog nko. Topic masyuk ma... idea plak tengah melempah-lempah... pasal tuh laa aku lambak kat komentar kat blog nko tadi... mueheheh~

    Bab sms... takkan aku nak citer kot. Sambil sambil laa berblog, sambil sambil layan sms ma...

    Sebelum tidok sms awek tuh perkara wajib. muahaha... ape laa nko ni, korek rahsia aku laa plak~

    Kreuger®

    BalasPadam
  14. salam...
    menarik..tertarik blog kau memang da bom...sajer2 puji lebih2

    BalasPadam
  15. haha, lepas korek kita cium

    aamboi sedapnya pesanan ko ni

    Dengan ini aku berpesan, kepada kengkawan semua, tolong letak kotak jerit kat blog nkorang. Kalau tak, nanti aku tadak port nak singgah sementara nak menunggu makan malam.

    sesedap goreng pisang. sah untuk akusape ni, haha

    ni aku lak nk pesan. xyah la letak code veritfy, susah la nk komen. dah la kod pelik2, haha

    bloglines g daftar sini pastu masukkan rss sape2 yg patut mcm blog aku, haha

    http://www.bloglines.com/

    daftar je

    BalasPadam
  16. LadyLikeMe -
    Hamboih... tak engat... jangan puji lebih lebih... takut terlebih proud karang susah.

    Berblog sekadar memenuhkan mase lapang serta meramaikan majelis kenduri kendara yang diadakan dalam blog.... muahahaha....

    Terima Kasih utk LadyLikeMe. <-- power laa nickname ni... mesti dashat. muahaha...

    Cikgu BlogMenjerit -
    Nko nak cium apenye... warghhh tak senonnoh laa perangai cekgu sorang ni... wakakaka~

    Pesanan tuh adalah dari pesanan penajer ma. Tolong kengkawan meramaikan port lepak kat blog masing-masing.

    Oh ye... pasai blog line ni.. aku nak buat die scroll la B.M. Tolong ajar aku ok.

    Timer kaseh~
    Kreuger®

    BalasPadam
  17. shoutbox memang trbukti mningkatkn trafik. tp berat lak rasanya. lau blog mcm wpress jarang org letak, huhu

    pasal bloglines tu bm barut dapat pagi td, erm maksudnya pagi td baru daftar. xtau satu apa lagi pun, bm lpas daftar terus tdo. nnt2 la godek

    BlogMenjerit - pusat kecantikan blog anda

    BalasPadam
  18. Cikgu BlogMenjerit -
    Aku bersetuju dengan kate-kate cikgu pasai ShoutBox tuh. Berat ke... alah berat pon sekejap je.

    Tak lah terlampau membebankan macam widget Java Script yang lain tuh. Memang penting... sebab dari shoutbox kita dapat trace sape yang rajin lawat blog kite. Tuh pon kalau die berminat untuk dilawati balik. Kebanyakkan blogger mesti nak orang lawat balik. Sebabtuh la disediakan ruangan untuk menulis address blog.

    Bloglines ni kalau boleh Cikgu B.M ajar dalam bentuk teknik scroll ok. Sebab care ni menjimatkan Space kat navigation side. Tadek la serabut sangat.

    Wah.. sekarang dah advance.. tiap komen B.M mesti letak link ar. Canggeynye~

    Kreuger®

    BalasPadam
  19. saya tak balik daaa.. sapa dok berangan la nih? tak baca blog saya la nih..haha.. sabtu ni kena p bangsar amik offer letter.. nak balik umah lepaih tu cam tak worth it ja coz ahad dah nak balik sini.. lenguh duk dalam bus balik pahang. Rej\hat2 senin baru p daftar :)

    BalasPadam
  20. Cikkai -
    Bukan tak bace ma... bace sepenuhnya. Masalahnye seperti yang telah aku jelaskan tempoh hari, kalau bahase omputeh ni aku susah skit nak kasik paham.

    Maklom laa... cikgu BI dulu pada zaman Inggeris menjajah kene bunuh dengan Jepun. So tak abis nak belajar omputeh punye bahase ni.

    Kesian Cikgu Omputeh tuh.
    Kreuger®

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger