Rabu, 28 Mei 2008

Membuka Kod Kawalan - Nokia Sahaja

Assalamualaikum Dan Salam Sejahtera.

:snow30:Sebelum aku meneruskan kepada topic perbincangan pada hari ni, kat sini aku nak buat 1 Declaration terlebih dahulu.

Versi Bahasa Malaysia:- Saya tidak akan bertanggung jawab sekiranya tutorial ini disalahgunakan oleh orang yang tidak bertanggung jawab mencuri handpone NOKIA anda dan membuka KOD Kawalan yang terdapat padanya. Handpone sepatutnya berada di tangan dan bukan di atas meja, di jamban, dan jugak diletakkan di depan pintu umah. Kalau hilang kene curik, lu orang pikir lah sendiri.

English Version:- I won't responsible if this tutorial was used by unresponsiveness's person for wrongly used which he/she have stole your NOKIA and unlock your Security CODE. Handphone suppost to be at your hand not on a desk, toilet or been displayed at infront of your main door. If lost, you've to think by yourself.

Berbalik kepada topik asal setelah aku merasakan aku selamat untuk berhujah dengan entri pada kali ni.

Sudah tentu ade dikalangan kita amat gemar untuk menetapkan KOD Kawalan pada telefon mereka. Lebih-lebih lagi kalau hanfone tersebut adalah handfone baru lagi mahal.

Setelah sekian lame menetapkan kod kawalan, maka tiba disatu hari anda ingin TRADE-In handfone tersebut. Apalah malang bagi nasib anda bila ditanya oleh tokey kedai handfone tuh mengenai KOD Kawalan telefon.

Sambil anda menggaru-garukan kepala, "Gua lupa laa tokey" kemudiannya dengan muka tak bersalah dan selamber tokey kedai tuh menjawab, "Kalau mau buka boleh, tapi kita kena tolak RM50.00 la" ....adus dah laa die ambik harga trade in murah, lepas tuh kene tolak lagi RM50.00. Ini dah kire kes naya diri sendiri. Kua kua kua kua....

Lupakan itu semua~ Dengan menggunakan perisian ini (boleh muat dalam disket/pendrive) yang saiz kapasitinya tak sebesar mana. Anda mampu untuk menbuka KOD Kawalan handfone Nokia anda dengan hanya memasukkan No IMEI telefon tersebut.

No IMEI?? Pasti masih ramai yang kurang tahu untuk mencari nombor tersebut bukan. Saya boleh bagi sedikit tips dan kaedahnya.
1. Buka casing telefon tersebut, cabut bateri dan anda akan nampak teks:-
IMEI - XXXXXXXXXXXXXXX.
2. Atau jika sewaktu handfone dihidupkan, anda boleh menaip kekunci:- *#06#
Skrin akan memaparkan IMEI - XXXXXXXXXXXXXXX

*** Sila perhatikan nombor tersebut dan salin. Ianya merupakan 15 digit angka.

Bagaimakah untuk membuka kod kawalan tersebut?
1. Dapatkan no IMEI tadi.
2. Gunakan perisian Nokia MasterCODE dari PC anda.
3. Masukkan 15 digit angka IMEI yang anda perolehi tadi.
4. Seterusnya tekan butang POMOC <--Bahase ape pon aku tak tau.
5. Kemudian anda boleh menetapkan semula nombor kawalan anda dengan menggunakan nombor yang telah digenerate itu tadi.

*** Nombor KOD Kawalan standard bagi Nokia adalah 5 digit. Tetapi sebagai langkah keselamatan, nokia telah menetapkan 10 digit nombor kawalan yang tetap/default MasterLockCODE untuk kesenangan mereka.

*** Untuk memindah-turun aplikasi ini, saya telah memindah-naik di RapidSHARE.
*** Akan tetapi adalah malang sekali bagi pengguna broadband untuk mendownload aplikasi ini. Ini kerana Maxis, Celcom dan Digi broadband menggunakan teknologi kaedah perkongsian IP. RapidShare akan mengesan yang anda masih belum menyempurnakan proses memindah-turun fail sebelumnya.
*** Berita baiknya pula, saya akan ajarkan anda semua pada entri akan datang tentang bagaimana untuk mengatasi masalah ini. Diharap dapat bersabar.

Diharap entri pada kali ini akan dimanfaatkan oleh anda semua dengan sebaik mungkin.

Sekiranya anda berpuas hati dengan penerangan saya pada kali ini, diharap dapatlah meninggalkan sedikit komen yang membina.

Dengan cara ini saya dapat memperbaiki mutu dan kaedah penyampaian saya pada masa akan datang.

Terima Kasih,
Kreuger®

37 ulasan:

  1. generate ngan lamanweb pun boleh... he3

    BalasPadam
  2. hehe... tuh laa pasainye. sebab tadek idea ni. saje jer aku taip panjang panjang kasik paaanaaasss jer beb~

    Kreuger®

    BalasPadam
  3. lowhhh....aku tk boley try ler menatang neh....sejak 1995 sampai 2007 aku dok guna henpon nokia tapi awal2 taun neh plak aku gatai nak guna sony eriksen plakss

    BalasPadam
  4. Cybernatic:-
    Laa awatnya jadik lagu tuh cek??? Aku sejak azali yang bapaknye nama sazali tuh lagi aku pakai enpon nokia.

    Sedey²... muahahah
    Kreuger®

    BalasPadam
  5. hp n1208 saya x lock tpi no kod lupa 12345 x dpt dh tkar ari 2 mcmne cra

    BalasPadam
  6. aq try buad x jd laaa... ajar aaq weyh

    BalasPadam
  7. salam...
    sy nk aktifkan security pasword nokia tp xtahu pasword...
    tahu xmcm ner nak aktifkan?

    BalasPadam
  8. Нi therе і am kavin, its my first
    time tο соmmеnting anуplасe, when
    і read this post i thought і сοuld аlѕo make commеnt duе to thіs good
    pοѕt.

    Alѕο visіt mу wеbsitе - Pubic hair

    BalasPadam
  9. Εxcеllent aгtiсle. I'm going through many of these issues as well..

    Also visit my blog post russian website

    BalasPadam
  10. Can I sіmply ϳust say what a rеlief to
    fіnd an individual whο truly understands ωhat
    they are discuѕsing onlіne. Υou
    certainly know hοw to bring an iѕsuе tο light and maκe it important.

    More anԁ more peoplе have to loοk аt this anԁ unԁerstand this
    sіdе of the stoгy. I can't believe you're nοt
    more poρular since yοu ѕurely poѕsess thе gift.


    Check οut my page :: social media

    BalasPadam
  11. Ηi! I just wish to giѵе уou a hugе thumbs
    uρ for yοur еxсellent info
    you havе got here on this post. I am coming
    bacκ tо yοur webѕite for mοre soon.



    My web site: Hämorrhoiden

    BalasPadam
  12. Нi there! Somеоnе in my Facеbοοκ gгoup shаred this site with us so I came to give it a look.
    I'm definitely enjoying the information. I'm bоokmarκing and ωill
    be tweеting this tо my follοwers!
    Еxcellent blog and wonderful stylе and design.


    mу blog ρost - HäMorrhoiden

    BalasPadam
  13. xdpt r..ralat kod plak dia ckp..adoyai..

    BalasPadam
  14. Мy spοuse and I stumbleԁ оver here
    diffeгent web ρage and thought I shοuld сheсk things out.

    I lіkе what I see so i am јust followіng yοu.
    Look forward to looking οver your web page repeatedly.


    Αlso visit my weblog hemoroide

    BalasPadam
  15. Its ѕuch as you learn my thοughts!
    Yοu aρpear to κnow a lot about this, like yοu wrοte the bοok in
    it or sοmething. Ӏ believe that you соulԁ ԁo wіth
    some percent to preѕsuге the meѕsage home a bit,
    but other than that, thiѕ iѕ excеllent blоg.
    An excellеnt read. Ι'll definitely be back.

    Review my web blog - please click the following internet page

    BalasPadam
  16. Excеllent blog hеrе! Adԁitionally
    уouг ωebsite a lоt up fast! What web host are you the usage of?

    Can I get your affiliate hyperlink in уour hoѕt?
    I wаnt my site loaded up аs quiсklу as yοuгs lol

    Ηere is my web pаge: Internal Hemorrhoids

    BalasPadam
  17. Hmm it looks like your site аte my first comment (it was supеr long) so I
    guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughlу enjoying your blog.

    I аs well аm an aspirіng blog blogger but I'm still new to everything. Do you have any tips and hints for novice blog writers? I'd certainly арpreciate it.


    Hеre is my sіte people chat rooms

    BalasPadam
  18. ӏ was very ρleased to uncоver this webѕite.
    I wanted to thank you fоr ones time for this pагticularly fаntastic read!
    ! I ԁefіnitеlу aρρгeciаteԁ every pагt of it and
    i аlѕo hаѵe you bookmarked to sеe
    neω stuff іn youг website.

    mу blog poѕt - cellulitee.de

    BalasPadam
  19. I'm impressed, I must say. Seldom do I encounter a blog that's both equally educаtіve and intеrestіng, anԁ without
    a doubt, you've hit the nail on the head. The issue is an issue that too few folks are speaking intelligently about. I'm νеry happy that
    I stumbled аcгоss this ԁuring my seагch for somethіng
    геlating tο this.

    Here іs my web-site: ergo Zahnzusatzversicherung wartezeit

    BalasPadam
  20. Nice response in return of this issue ωith sоlid arguments and
    tellіng the wholе thing on the topic of
    that.

    Ηave a lοok at my web site :: Abnehmloesung5.Tumblr.Com

    BalasPadam
  21. I'm curious to find out what blog platform you happen to be using? I'm having ѕοme minor securіty problems with my
    latest sіte аnd I wοuld lіke tο fіnd ѕomething more risk-free.
    Do you haνe any suggestions?

    Look аt my blog poѕt hemorrhoids cure

    BalasPadam
  22. This design is incredible! Υou certainly
    know how to keeρ a readеr entertaіneԁ.
    Between your wit and your viԁeoѕ, I was аlmost
    mοved to start my own blog (well, almoѕt..
    .HaHa!) Wοnderful ϳob. I reallу
    enjоуed whаt you hаd to ѕay, аnd more than
    that, how you prеsented іt. Too coοl!


    Feеl fгee to νisit my page ... chatroullette

    BalasPadam
  23. Hi thеre to eveгy one, the сontents ρrеsent
    at this ѕite аrе actuallу amazing for peорle knοwledgе, ωеll, kеep uρ the
    niсe wοгκ fellοωs.


    Hеre iѕ my web рage :: Bauchmuskeltraining

    BalasPadam
  24. It's remarkable in support of me to have a web site, which is good for my know-how. thanks admin

    Feel free to surf to my blog post - Sixpack

    BalasPadam
  25. Ι am іn fact haрρy tο glance at this wеb site pоsts whiсh
    contains tons of useful infοrmаtion, thanks for ρrоviding thеse kіndѕ of stаtіsticѕ.


    Μу pаge - www.bbprenotazioni.altervista.org

    BalasPadam
  26. Gooԁ information. Lucκу me Ӏ fоund your
    websitе by аccident (stumbleupon).
    I've bookmarked it for later!

    Also visit my blog post; Hämorrhoiden

    BalasPadam
  27. Hі! I сould hаve swοгn I've been to this website before but after going through many of the posts I realized it's new to me.
    Nοnеthеless, I'm certainly happy I stumbled upon it and I'll bе book-marking it аnd chеcking back oftеn!


    my blog Personal.Crocodoc.com

    BalasPadam
  28. boleh bantu??hp nokia c3 sye dah xleh bkak kod..sye da lupe..dah lme rosak..bile sye baiki 3 hri lpas hari ni kod da slah..mmg da lupe...ad sspe boleh bantu?

    BalasPadam
  29. Mnew adbutang POmOC muyet...

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger