Khamis, 30 Oktober 2008

Blogger Tutorial - Customize Header

Assalamualaikum....

Salam bahagia kengkawan, abang-abang dan akak-akak semua. Ramai jugak yang telah bertanya kat Kreuger pasal soalan berkaitan dengan tajuk perbincangan kat atas ni. Macam mane nak buat? Masih blur dan konpius~

Punca persoalan sekarang ni:- Logo dah dapat tapi, macam mane nak tukar dekat header blog pulak? Jadi, dalam entri pada kali ni, Kreuger akan tunjukkan tutorail untuk menggantikan text header anda kepada logo yang anda berkenan....

Dalam memilih logo, sila pastikan peraturan seperti hak cipta terpelihara anda patuhi. OK....

*Kalau logo yang Kreuger buat... you're free to used it without any worries~

Worait berbalik kepada topic diatas, untuk menggantikan tajuk baner anda, apa yang anda perlu buat adalah mudah. Pertama sekali login ke akaun blog anda. Kemudian, kalau daripada main navigator bar anda:-

Sila klik pada link [Customize]. *pastikan login terlebih dahulu ok~

Seterusnya anda akan dibawa masuk ke halaman Customization untuk blog anda. Daripada sini anda akan mendapati layout atau rupa ringkas atau lakaran blog anda. So kat sinilah yang kita akan melakukan sedikit proses pengubahsuaian.

Dengan mengambil contoh Page Element dari blog Kreuger, Adakah anda nampak bulatan yang berwarna merah?? Itu adalah Main Header Seting untuk blog anda. Bergantung kepada template yang anda gunakan. Tapi, most of the case, semua header akan berada diatas, kalau dibawah akan dinamakan footer.... eheheheh~

Daripada sini klik link [Edit] dan satu kekotak popup Windows akan muncul. Kekotak ini membolehkan anda untuk mengubah beberapa tetapan yang terdapat pada HEADER BLOG anda. Ianya berbentuk seperti gambarajah dibawah.

Sekiranya anda pernah mempunyai logo yang terdahulu, maka saya sarankan kepada anda supaya membuang dulu image/baner/logo yang terdahulu. Sekiranya tidak, anda tidak akan dapat melakukan proses berikutnya.

Apabila link [Remove Image] diklik, maka dengan automatiknya BLOGGER akan membuang image yang terdahulu, dan berada pada fungsi [BROWSE] *mencari. Sila rujuk rajah dibawah.

Nampak button [Browse] ? Jadi klik button ni, dan kemudian carilah fail logo yang anda kehendaki untuk dijadikan logo anda. Kemudian select [Instead of Title and Description] ini bertujuan supaya logo anda akan melindungi Blog Description di atas. Itu akan nampak lebih kemas.

Setelah selesai kesemua proses di atas. Jangan lupa untuk menekan butang [SAVE] yang berwarna Oren. Kemudian....
image

Apabila kekotak seting Header tadi hilang dengan sendirinya, sebagai langkah keselamatan, sila klik lagi sekali pada [SAVE] button pada halaman utama Edit Layout untuk blog anda.

Kemudian klik pada link [View Blog] dan lihatlah hasilnya. So, Kreuger harap dengan penerangan ni, dapatlah membantu sedikit sebanyak kepada mereka yang masih belum mengetahuinya.

Terima Kasih Semua~
post signature

15 ulasan:

  1. wah blog ni dah jadi blog tutorial lak~ :D

    BalasPadam
  2. Salam Kreuger..

    sebenarnya sblm ni mmg akak dah buat cara yg Man ajar tu..Sblm Man bg banner,akak try masukkan mcm2 imej..tapi, imej tu tokleh kuar kat blog..time kite masukkan tu, mmg ada imej..tapi kat blog dia tak kuar pun imej tu..Mungkin juga sbb templet yg akak pilih ni tokleh masukkan banner atau gambar kot..cik abg akak pun try masukkan, tapi tokleh juga..

    yg banner man bg ni, langsung akak tokleh masukkan..agaknya akak tak tau cmne nak save banner ni kott..

    BalasPadam
  3. ooppsss, nak tambah lagi sikit..

    akak dah berjaya masukkan banner tu..tapi bila view blog,tak kuar kat blog pulak..agaknya kena tinggikan header tu ke?

    BalasPadam
  4. wahh dah memang boleh jadik cikgu ni man.. detail sungguh..

    BalasPadam
  5. ---------------------------------------------------

    Deennasour
    Hehehe... mane ade blog tutorial... ni atas
    sebab permintaan ramai laa Deen.. So Kreuger
    just buat jer laa... sharing mane yang patut.

    ---------------------------------------------------

    Akak Intan
    Akak... la ciannye... tak bleh ke akak?
    Erm... cam ni la ape kate akak add Kreuger
    sebagai admin untuk blog akak. Lepas tuh
    Kreuger modified... bile dah siap, akak delete
    la balik admin tuh. Just for temporary je~

    -------------------------------------------------

    Enchek Kamera
    Huhuhuh... bleh jugak macam tuh ke?
    Tak tau la plak teman~

    -------------------------------------------------

    Kikuri
    Hai Kikuri, Salam perkenalan...
    Sudi untuk bertukar-tukar link? Jom add link
    together-gather~

    -------------------------------------------------

    Mummy Cool
    Ye ke mummy....??? Terima kasih daun keladi.
    kalau rajin komen le lagi.. ekekeke~

    -------------------------------------------------

    P/S:-You'll verry sporting la... best berkawan
    dengan abang² n akak² semua... thaks so much~

    Kreuger®

    BalasPadam
  6. Salam Kreuger..Ohh, boleh invite sbg admin ehh?

    Nanti akak tanya cik abg dulu ehh sbb akaun akak ni berkongsi dgn cik abg..sejak akaun dia bermasalah, dia kongsi akaun blogger dgn akak..

    Kat akaun blogger akak ni, ada byk blog..Kalau dia kata ok, nnti akak invite ehh..

    BalasPadam
  7. Waaaaa...dh jadik cikgu lak....from scripters became a blogger, pastu jadik org seni...pastu jadik teacher lak...huuuu...bbakat rupanya abg aku sorg nih....keep up a good work bro...eleea sukong!eheee...

    BalasPadam
  8. --------------------------------------------------

    Akak Intan & Famaly
    Yup akak... take your time. Tak pakse pon. Kalau
    akak dah invite, nanti saya buat alteration untuk
    blog akak. buat mase ni saya dah menjadik admin
    5 blog termasuk blog saya sendiri. Hehehehe..

    --------------------------------------------------

    EleEa
    Cik EleEa ni memang top komentor untuk blog
    Kreuger la... erm... mesti kasik special gift
    la macam ni. Wait n see ar. Coming soon!!!

    -------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam
  9. EHEEEE....
    ngakngak...owg ske...ske...n ske lagik! hehehehehe sengih smpai tinge dah ni...bg...bg....jgn xbg...
    apa r bro...owg ikhlas r bg komen...xarap adiah pun.... =)

    BalasPadam
  10. ---------------------------------------------------

    EleEa
    Hehehe... tapi Kreuger nak kasik gak.
    Mungkin ianya boleh dikenangtapi tak mampu nak
    dicapai... ehehehe... *gile punye bahase ape tah

    ---------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam
  11. pape je r...jnji xmencacatkan pasaan...hahahaha...lagi gila punya bahasa tinggi mencapai awan...ngiahaha =)

    BalasPadam
  12. --------------------------------------------------

    EleEa
    Hehehe.... nko ni memang HOT punye Komentor la~
    ekekeke... rugi aku tak widget top komentor.
    Nanti aku nak carik le widget tuh!

    --------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam
  13. amboi suh mummy komen bebanyak.. tapi blog mummy haram dia singgah.. cubit kang baru tahu... hehehehe.. ( sambil cekak ponggong.. opss cekak pinggang).. ni link mummy mana ni? tak nampak pun... heheheheheeh... nak kena double cubit nampak nya ni.. hehehehe

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger