Ahad, 26 Oktober 2008

Deennasour oh Deennasour - Part 2

261020081007

Assalamualaikum....

Erm.. adakah tajuk ni mengingatkan nkorang pada something. Satu perkara yang berlaku antara aku dengan Deennasour satu ketika dulu di Bulan Ramadan???

Hahahaha.... mesti ade yang tak berapa nak hengat laa tuh... pasalnye? Pasalnye... entri aku time tuh pajang berjela. Kompon ade kerut-kerut dahi nak mengingat pasal kesah ni. Worait.. untuk tahu kesahnye ada kat sini.

Ok, citernye sekarang ni laptop Deennasour dah pulih seperti sedia kala. Kreuger menghabiskan masa selama 3 hari buat research kat internet untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi oleh lepatop Deen.

Citernye macam ni:-
Laptop Deennasour telah totally Windows XP corupted, dan jangan lupe, CDROM telah rosak, dan Deennasour kate, tak mau beli sebab takut membazir. Quite chellenging laa task kali ni~

Kreuger diberi perkakasan:-
1. Laptop tanpa CD/ROM - Windows XP Corupted, ada USB PORT, abiliti CMOS bleh boot pakai USB Key (USB Flash Disk), tapi bukan USB Pendrive.... ingat tuh~
2. USB Pendrive 2Gb - Milik Deennasour.
3. Memory Card (MMC-Flash Disk) + MMC Card Reader - Ini milik Kreuger... penyelamat masa hadapan.
4. CD Windows XP ver. Pirates of Carribian - Kreuger punya jugak... huhuhuhh~
5. Sebiji PC dan Internet - Sebagai sumber rujukan dan kerja-kerja pemindahan data.

Cara-Cara Install Windows XP tanpa CD-ROM:-
1. Dapatkan progrem BartPE dan PE2USB kat internet.
2. Create BartPE source file ke dalam PC.
3. Create PE2USB OS... progrem ini akan mencarik folder BartPE. Create menggunakan MMC sebagai medium OS.
4. Setkan CMOS Laptop boot kepada USB-KEY
5. Copy main installation Wondows XP CD kedalam pendrive. Semua sekali. Termasuk hiding files.
6. Boot laptop menggunakan MMC Reader + MMC-Flash tadi.
7. Setelah laptop idup dengan menggunakan OS BartPE, Copy semua yang ada kat [X:\]kedalam root [C:\] laptop. *dimana X:\ adalah memang X:\ akan dipamerkan.
8. Dah siap copy BartPE kedalam laptop, reboot semula laptop, dan kali ni, cabut MMC Reader dari laptop. Biarkan laptop boot menggunakan hard-disk.
9. Setelah berjaya hidup, copy installation Windows XP file dari pendrive kedalam [D:\] *dimana [D:\] adalah partition harddisk.
10. Setelah selesai copy, masuk ke folder windows installation yang ada pada [D:\] kemudian double click Install/Setup.exe... Proses akan mengambil masa dalam 2 minit. Untuk main setup installation. *ini blom bermakna laptop itu dah complete.
11. Setelah abis step (10.) Sila reboot laptop, cabut pendrive. So sekarang... windows akan menjalankan proses installation secara automatik. Teruskan jer... ikut arahan yang dikeluarkan dari proses installation.

Semoga berjaya kepada yang bermasalah seperti di atas. *Sory, entri kali ni Kreuger tak sempat nak candid gambar. Sebab melakukan banyak task dalam satu masa.

Good Luck~
Kreuger®

13 ulasan:

  1. melakukan banyak task dalam satu masa.....termasuk laa dok merapu meraban ngan aku ari tu....hahahah mcm sotong octopus laaa plak yg banyak tangan tu :)

    BalasPadam
  2. Menteil
    Menteil... bleh bleh nak blajar... cakap je
    eheheheh... tapi kene bawak ayam golek sama
    pulut kuning... Kreuger nak makan... *muahahah~

    ---------------------------------------------------

    Bro CyberneticsMind
    Muehehehe.. .tau tak pe.. ni macam pe? Macam
    multi purpose cleaner... semua kerja nak buat
    dalam satu mase...
    Bro ni pon "Part of trainiing" maaa....
    ~abes laa... mesti pk lain!!!

    -----------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam
  3. pergh.. dah ok dah eh.. xda lagi kes jantung kat luar eh.. yey.. yey.. suka la pak deen tu.. huahahahaa...

    BalasPadam
  4. ko mmg betul2 geek la. kalah aku. hehe :)

    BalasPadam
  5. Mr. Nikillas @ En. Sallikin
    Ga ga ga... aku nak suruh Deen blajer aku
    set pizza domino laa... erm.. tak pernah makan
    loo....

    *kekekeke boleh Deen?

    ---------------------------------------------------

    En. K.Nizam
    Alahai... jgn laa cam tu... bro pon otaimer
    per... gua pon salute sama lu~

    -------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam
  6. wah.. teknik best ni untuk disimpan dlm memori jika berlaku sesuatu yg x tersangka..

    BalasPadam
  7. macam2 si kreuger boleh buat...tengok org macam biasa aje tapi otak geliga...tu orang tua berkata macam harimau sembunyikan kuku nya...taniah maju melayu utk melayu

    BalasPadam
  8. Smaelz
    Ye betoi Smaelz, memang amat berguna ketika
    dalam keadaan kecemasan. Sebab dengan memory
    card handfone, nkorah bleh boot pc yang bermasalah
    walaupon hard disk die tak bleh nak on windows~

    ---------------------------------------------------

    Papa Itam
    Hehehe... bro, bodek ada makna ni????
    Bile laa plak Kreuger jadik harimau?
    Kuku kreuger mane bleh nak sorok-sorok.
    Nak tengok muke Kreuger???
    Bleh klik kat sini
    Muahahaha.... "Prepare To Die~"

    ------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam
  9. pizza dominos?
    ok bro!!
    gaji bulan depan k!!
    no hal lah,
    kau sudah pulihkan smgt ku utk berblog~
    owh abang hero~
    mwahahahaha

    BalasPadam
  10. ------------------------------------------------

    Deennasour
    Muahaha... geli plak aku dengan ayat-ayat nko
    di atas ni... dah dah.. jgn puji lebey-lebey~
    berdiri bulu rome aku miaahahahhaahh....

    So laptop nko dah tip-top A to Z, cume CD-ROM jer
    tak bleh nak bukak-bukak. Mende lain macam:-
    1. MMC Reader
    2. WiFi
    3. VGA & display adapter
    4. Sound Card Driver
    5. Intel Chipset
    7. dll..
    *semua aku dah install.. so tadek problem la
    dah... puas hati aku seh, sebab dapat pengalaman
    baru repair laptop tanpa pakai CD-ROM.

    ------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam
  11. gigih tuh...tapi akhirnya siap gak lappy deenasour tu kan..

    harusssss open table dik!!

    BalasPadam
  12. -------------------------------------------------

    Akak CendawaIntim
    Uih... ape bleh buat akak... nak ilmu ni,
    ada bermacam macam cara. Kalau tak carik,
    maka tak dapat laa. So, Kreuger kne laa usaha
    gigih skit... memang mencabar, tapi bila
    dah success... rase nyenyak nye laa tidookk~

    ---------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger