Selasa, 25 November 2008

Award Widget – HTML Widget

blogger-comunity-2 Assalamualaikum dan salam ceria semua.

Ok… kali ni adalah sambungan daripada tutorial semalam. Diharap Papa-Itam dah pon memahami cara cara untuk hosting image award-award beliau. Sebabnya kite sekarang ni akan memasuki fasa kedua iatu membuat sendiri HTML Widget yang mudah.

Secara amnya tujuan kite menghosting file image ditempat lain adalah untuk mengelakkan kesesakan traffic sesuatu gambar @ fail untuk dimuat turun oleh pembaca blog kite. Kaedah ini juga dapat menjimatkan ruang storan yang telah diberikan. Ianya amat bagus untuk Blogger yang membayar hosting blog mereka.

Worait… direct to the point:-

image  Rajah 1:- Main login ke Blogger.Com
imageRajah 2:- Klik pada [Customize]

1. Pastikan anda telah login ke www.blogger.com untuk mengakses laman dashboard akaun blog anda (Rajah 1) Sekiranya anda telah login, dan berada pada main page Blog anda, anda boleh terus ke (Rajah 2).

image2. Sekiranya anda sekarang berada pada PAGE:- Dashboard, maka anda perlu klik pada link [LAYOUT]… Pastikan dimana anda berada sekarang… kalau anda sekarang berada pada PAGE [LAYOUT]. sila abaikan perenggan ini dan terus ke No.3

image 3. Okey.. sekarang ni anda dah berada pada page LAYOUT, apa yang anda perlu buat adalah perhatikan sebelah mane sibebar anda. Dengan mengambil contoh Blog WarIRC2 SIDEBAR berada pada sebelah kanan. Nampak tak link [Add A GADGET]? Klik saja link ni. Seterusnya page dibawah akan dipaparkan dalam mode Windows POPUPS.

image 4. Daripada sini, sila klik HTML/JavaScript. Dengan fungsi ini kite boleh menambah kod-kod HTML ataupon JavaScript pada side bar kite. Kire macam kite buat coding tambahan la pada template yang dah sedia ada.. kate orang modification.

image 5. Anda akan dibawa ke PAGE ini untuk menetapkan kod-kod HTML anda. Daripada PAGE ini, sila masukkan:-
Title: Blog Award  -[atau sebarang text yg anda suka]-
Content:- (copy & paste code dibawah.)

*** Adakah anda masih ingat tentang link IMAGE HOSTING Semalam???
<img src=”http://tukarkan-kepada-address-googlesites-anda-semalam”>

imageimage 
6. Kemudian, setelah selesai… anda boleh save pada PAGE ini dan kemudiannya buat sedikit pengubahsuaian pada kedudukan AWARD WIDGET supaya ianya tidak berada di atas. Perhatikan rajah di atas….

image 7. Setelah selesai mengubah kedudukan seperti yang anda kehendaki, maka save la hasil kerja anda dan lihatlah hasilnya.

Ok Papa-Itam… selamat maju jaya~

kreuger-sign-small

3 ulasan:

 1. semalam tak sempat nak baca sambungan tutorial ni...terima kreuger rasanya dah faham..insyaAllah akan cuba buat...ini lah blog sumber rujukan utama aku

  BalasPadam
 2. --------------------------------------------------

  Papa-Itam
  Worait bro... nanti ade mase belajar le pelan
  pelan... tak rugi kalau belajar.. wokeh..
  Thanks~

  --------------------------------------------------

  BalasPadam
 3. whaaa...tutorial yg best...jd cikgu eleea mau ka bro...ajar la sgala menda psl coding yg bro tau... =p

  BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger