Khamis, 20 November 2008

How To Fix Generic Host Process Error

generic host process for win32 services Assalamualaikum Dan Salam Ceria Semua

Bebaru ni Kreuger rase abang-abang and akak-akak semua dah tau kot yang Kreuger sekarang ni sedang belajar untuk hosting server blog sendiri. Ok.. sepanjang proses installation/setup server hosting tuh, Kreuger menggunakan:- Windows XP SP-2, phpMyAdmin, SQLLiteManager + Apachee… huhuhuh… dengar pon gerun. Tobat, Kreuger memang tadek pengalaman buat semua mende ni. Tapi sebab nak belajar… redah gak ar…. berbekalkan nota daripada Pakcik Google.

Lepas setel semua proses… bila connection dah live.. dan server semua dah UP, tetibe Windows memaparkan error message kat atas.. Wargh.. kalau menatang ni keluar… kompom internet jadik down… bile internet down… sure laa server pon tak bleh nak access…

Kat sini Kreuger ade listkan 2 cara yang Kreuger jumpa dan dah pon berjaya menyelesaikan masalah di atas. Dari mane lagi kalau bukan dari Pakcik Google kite jugak… miahha~

Solution# 1:
Hop to ‘Run’ and open ‘Regedit’

  1. Navigate to:
    HKEY_LOCAL_MACHINE > SYSTEM > CurrentControlSet > Services > Browser > Parameters
  2. Find the Key
    Name: IsDomainMaster
    and set
    Data: False
  3. Restart Your PC

Solution# 2:
Go to ‘Run’ and open ‘cmd’

  1. Type ‘netsh’ in command console then press enter
  2. Then type ‘winsock’ and press enter and then type reset
  3. Restart Your PC

*Selamat mencuba semua….
P/S:- Kreuger cuba tips no 2. Memang berkesan.

kreuger-sign-small

5 ulasan:

  1. --------------------------------------------------

    Bro K. Nizam
    Bro.. nasib baik le Pakcik Google ni ramai anak
    sedare die nak nak membantu... banyak seh nota
    nota diaorang... ekeke~

    --------------------------------------------------

    Callister
    ERm.. cam ni lah... nanti ade mase, Kreuger
    citer kan macam mane nak host server blog
    sendiri. Tak perlu lagi bayar domain dan
    hosting... kreuger cuma bayar:-
    bil elektrik + internet = ilmu
    ekekeke...

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  2. bila tiber jer bab ni, kepala aku terus berpinaw...dan hampir2 feninnn
    mungkin kah ini yg dikelasifikasikan sebagai "BUTE IT"..????...kihkihkih

    BalasPadam
  3. --------------------------------------------------

    Bro CyberneticsMind
    Tak pe... tak pe.. tang mane tak paham tuh?
    Meh sini Kreuger repeat again... kite ade banyak
    mase kat dunia IT ni untuk belajar kalau kite
    nak.. ekeke~

    --------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger