Selasa, 11 November 2008

Access Your Office PC At Home

image

Assalamualaikum.

Wokey.. hari ni Kreuger nak share sikit satu software yang agak unik dan patut untuk dikongsi bersama. Software ini dinamakan:- LogMEin. Ianya berasaskan kepada Web-Base dan Client. Kebaikan software jenis ini adalah, ianya mampu mengaksess Komputer anda yang dipejabat walaupon ianya berada dalam lingkungan network firewall. Dengan kate lain, anda masih mampu mengaksess komputer anda dari rumah~ WOW…

Untuk mendapatkan software ini anda hanya perlu memuat turun dari laman web selamat (Secured Website) di:- LogMEin. Apa yang menariknya tentang perkhidmatan ini adalah ianya diberikan secara percuma. Tapi untuk versi PRO, nkorang kenelah mendaftarkan dulu akaun nkorang sebagau PRO Version.

Sebelum memulakan proses muat turun, adalah lebih elok sekiranya nkorang semua mendaftar akaun percuma untuk menggunakan perkhidmatan ni. Setelah mendaftar, satu link verification akan dihantar ke alamat email. Sah kan dulu link tersebut sebelum akaun nkorang boleh diguna pakai.

Setelah melakukan proses memindah turun, sila ikuti langkah seperti dibawah untuk proses pemasangan/installation pada komputer target (PC Pejabat).

image Biase lah kalau starting untuk install, mesti kene klik pada butang [NEXT]

image
Term and Condition – Klik la pada butang [I AGREE]

image
Daripada sini click pada pilihan [CUSTOM – For Adnvance Users] sebab nkorang semua memang dah advance dah. Kemudian tekan butang [NEXT]

image
Description? Masukkan nama komputer nkorang… suka hati.
Sebagai contoh:- Komputer Pejabat Kreuger

image
Computer Access Code – Bermaksud nkorang perlu set password kalau nak access melalui internet. Jangan sesekali memberi kata laluan ini kat sesapa!!!

image
Proxy Seting – Ini memerkukan skill dan kemahiran. Sekiranya nkorang tahu PROXY IP dan kata laluan proxy network office nkorang, maka masukkan la di sini. Kalau network nkorang tak gune proxy untuk browsing internet, so kijer ni lebih simple.
Nkorang tak perlu klik kotak [Use Proxy Server]

image
Seterusnya untuk pengaktifan perisian ini berkomunikasi dengan WEB-Base application, nkorang perlu memasukkan email address yang nkorang gunakan pada permulaan proses pendaftaran akaun tadi. Kemudian pilih pada [LogMEin Free]. Seterusnya tekan butang [NEXT]

Apabila butang [NEXT] ditekan, applikasi ini akan login ke server WEB BASE untuk menghantar maklumat akaun dan data komputer nkorang supaya nkorang sumer bleh mengaksesnya dari mane-mane pelayar web (web browser).

image
Daripada sini, lepas dah setel akaun setup, applikasi ni akan diinstall kedalam komputer nkorang. Apa yang nkorang perlu buat adalah dengan menekan butang [NEXT]

Setelah selesai, maka nkorang balik le ke rumah. Tapi harus ni ingat, kalau komputer kat pejabat nkorang dah shut-down… maka, tak gune la install software ni.

Selepas balik ke rumah, on nkorang punye internet & browser. Kemudian login ke:-
LogMEin Website

image
Masukkan user name (email akaun) dan password.

image Setelah login, nkorang akan mendapati, ade link komputer pejabat nkorang berada pada mood sedia untuk diremote. So klik jer laa lain ni. Seterusnya, komputer pejabat nkorang pon bleh diakses dari umah… muahaha… best betoi la~

P/S:- Tapi perlu diingat, kalau internet nkorang kat pejabat mahupon kat umah tuh, tahap tenuk bergulung… maka capaian nkorang untuk control PC pejabat nkorang pon jadik slow la~ Jangan lupe tuh ek~

Semoga kalau ade kes simple-simple, nkorang tak perlu lagi pergi ke pejabat terutama pada hari off day… woraittttt…..

kreuger-sign-small

24 ulasan:

  1. haha, nice tutor....

    nasib kita xkeje kat pejabat, haha...

    BalasPadam
  2. akhirnya ko jumpa gak web based solution utk masalah remote desktop ko tuh..aku baru nak cadangkan natang alah logmein ni....huhuhuhuhuhu~~

    BalasPadam
  3. --------------------------------------------------

    Cikgu BlogMenjerit
    Hehehe... thansk cikgu sebab komen... ekekek~
    Kijer tadek pejabat... tipu a.. technician
    mesti kene ade pejabat die... tak caye laa aku~

    --------------------------------------------------

    |1f34|-|1r3
    Perghh.... ni pon nasib le member gua yang kasik
    link... erk.. nak taruk kredit untuk die,
    tapi die tadek blog plak...
    Name die:- Roszizul
    Pernah:- Jadi IRCOp tahun 1999-2003
    Server:- webmaster.webchat.org
    *sure kaki irc kenai nick:- AnakinSkywalker.
    ekekeke... die laa tuh~

    *kompom die marah kat aku sebab bocor rahsia~

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  4. --------------------------------------------------

    Meo188
    Hehehe... thanks Meo188

    --------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  5. pandai betol mr azman..
    luth xdak opis.. huhu

    BalasPadam
  6. anakin skywalker :O :O :O

    tu id ym mmbr cik afeera tu...muahahaha

    BalasPadam
  7. --------------------------------------------------

    Luth Textile
    Erk... saya tak berapa nak pandai.. masih lagi
    belajar.. so ape yang dapat, elok la kite kongsi
    bersama. Supaya satu mase nanti kite ade sumber
    rujukan untuk diguna pakai. Thanks~

    --------------------------------------------------

    Cik Afeera
    Oh oh oh.. Id YM die tak gune nick ni.
    Erk... jawapan anda salah~ kekeke!!!!

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  8. xcakap mereka adalah org y same :-"


    lalalalala....

    =))

    BalasPadam
  9. Sempoi...nanti bila free boleh le I cuba. Thank Mr.Kreuger

    BalasPadam
  10. hohoho... aku baru je lepas uninstall menda nih. bkn sbb x best tp sbb aku x perlukan. saja nk cuba2.. mmg show gak software ni...

    ps: satu lagi tutorial bermutu dari bro kreuger ;)

    BalasPadam
  11. beb pakai RealVnc lagi ringan..aku pakai tu ngan remote admin versi crack hahaahhaah...

    BalasPadam
  12. --------------------------------------------------

    Dr. Araz
    Ye same-same Dr. Araz.. kelebihannye adalah kalau
    network office kite tuh berada dalam firewall.
    Memang best.. saya dah cube dah~

    --------------------------------------------------

    Bro Zariel
    Hehehe... bermuthu sami krupiah.. mane ade
    saje nak share dengan kengkawan yang ade masalah
    untuk access PC Office yang kene block dengan
    firewall... so macam ni laa jalan penyelesaian
    nye~ Worait Bro...
    *Akak Azie dah transfer sini ker?

    ------------------------------------------------

    AkuSape
    Hehehe... Real VNC kalau dalam network,
    kalau dari luar network, problem bro.
    Lebih-lebih lagi kalau network tuh ade firewall,
    sure tak bleh nak access pakai pakai VNC.
    Tapi setiap PC aku kat office dah install VNC,
    gateway aku dari umah adalah LogMEin. miahaha~

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  13. perghh hebat2 tenkiut


    tp cm xreti nk gune je

    BalasPadam
  14. ---------------------------------------------------

    Enchek Camera
    Ye same same en. camera... tak reti gune?
    Kite bleh belajar ma... tak susah pon. Kalau
    tak taw... nanti kite sesame study ek~

    ---------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  15. bro, aku phm la dgn bnda alah ni..pe fungsi dia sbnrnya?? blh akses dr umah?? mksdnya kita leh wat keje pjbt tu dr umah ke??

    BalasPadam
  16. x try lagi ni...mybe kena gak sbb byk keje pjbat nk kena settle....errr...tp risau takut xjd je...xpe...xpe...carik proxy IP dulu baru leh tgk jadi ke tak...ngiahahaha

    BalasPadam
  17. bab nak cari proxy ip ni kurang faham sikit
    boleh jelaskan macam mana tu...sampai sekarang nak download tak boleh-boleh sebab line internet tak ok... :(

    BalasPadam
  18. --------------------------------------------------
    X-PO Shop
    Tak paham??? Alamak... cam ni, mende ni digunakan
    untuk access pc nko yang still online dari rumah.
    Maknenye amat bagus untuk IT Technician yang
    bercuti untuk menyelesaikan masalah pejabat
    diaorang. Tak semestinya IT, even kalau kijer
    pejabat pon biaser pon boleh monitor network.
    Kire die macam remote management system la..
    cam tuh~

    ------------------------------------------------

    EleEa
    Yup... dapatkan proxy IP office dulu, itupon
    kalau opis hang ade pakai IP Proxy la, kalau
    tadek lagi bagus... senang kijer. Tak perlu
    la susah susah pakai mende alah ni~

    ------------------------------------------------

    Papa-Itam
    Proxy IP ni ade kat Internet explorer seting,
    pada bahagian network connection. Bile network
    kite pakai proxy untuk surf internet, maka kite
    kene masuk user id n password dulu, baru kite
    bleh surfing internet. Sekiranya demikian,
    bermakna, network anda berada dalam lingkingan
    network firewall.

    ------------------------------------------------

    Enchek Camera
    Hehehe... worait... stay tune~

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  19. huhu..agak poning...cik kreuger..lepas ne ley la ajar cara nak wat ad hoc connection...hu3

    BalasPadam
  20. saye tadek pc kat opis~~

    errr opis pon blom ader~~ miahahahahaha

    BalasPadam
  21. --------------------------------------------------

    Ikhwan Fikri
    Miahaha... tak pening mane lah...
    Nak ajar Ad-Hoc Connection?? Boleh..boleh..

    ---------------------------------------------------

    Cik Afeera
    Tadek opis??? Tunggu time hang dah bekerja
    kat opis besok, bleh panggil aku buat menatang
    ni kat opis hang... worait~

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger