Jumaat, 21 November 2008

Perasmian Blog Peribadi Kreuger

wordpress

Assalamualaikum.

Akhirnya setelah berhempas pulas selama hampir dua minggu belajar Wordpress.Org, phpMyAdmin, SQL Lite dan sedikit refresh pasal HTML & CSS… aku berjaya jugak untuk setup server Wordpress.Org aku.

Seriesly ek… aku cakap terus terang… memang aku tadek pengalaman dalam semua yang aku nyatakan kat atas. Tapi disebabkan desakan aku nak tau macam mane sesuatu hosting itu dilakukan… so aku mencarik semua sumber yang ade kat internet ni untuk aku belajar cara-cara HOSTING sendiri Wordpress.

Ok ok ok… info sikit, sebenarnya nkorang mampu untuk hosting sendiri Wordpress.Org tanpa perlu hosting berbayar.. tapi mesti ade dedicated PC yang di-online secara 24 jam sebagai server hosting… so amacam? Boleh… Kalau boleh.. aku sudi membantu tentang macam mane nak setup server tuh~

Sepanjang proses pembelajaran aku dalam mase dua minggu lepas, kat sini aku nak ucap jutaan terima kasih kepada cikgu-cikgu online aku kat bawah ni:-

  1. Bro K.Nizam
  2. Sembang Komputer
  3. Menteil
  4. Blog Menjerit
  5. Google.Com

Gua respected sama lu worang. Sekarang, alhamdulillah… walaupon masih terdapat kecatatan pada Wordpress aku… tapi dah running smothly. Hosting Free, Domain Free… ekekek… save budget~

P/S:- Dengan ini, secara rasminya aku me-release-kan blog Kreuger.Ath.Cx
*** 21/11/2008 – 10.20pm ***

kreuger-sign-small

25 ulasan:

  1. hehe... tahniah...
    lepas nie kompem akan lebih menggila!!
    haha..

    BalasPadam
  2. --------------------------------------------------

    Menteil
    ERm.. menteil... thanks untuk nko gak sebab jadik
    cikgu aku malam tuh kan... jangan lupe... ekeke~
    Kalau nko tak tolong.. tak taw la~

    --------------------------------------------------

    ~Aianna~
    Hehehe... terima kasih aianna!!!

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  3. --------------------------------------------------

    Akak CendawanIntim
    Ye betoi akak... tapi pc ni bukan PC kreuger..
    ianya pc lame jer... cukup untuk hosting Web
    Server, ade WinXP-SP2 antivirus, firewall
    dan beberapa keperluan penting...

    --------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  4. wa..... ada umah br ler Man nak bertenggek lepas ni.... tk per2 nnt kita lau kita singgah laa.... :) thniah....

    BalasPadam
  5. --------------------------------------------------

    Sufi Idany
    Hehehe... Wordpress umah sendiri.
    Blogger.Com umah sewa... cam tuh laa kesahnye~

    --------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  6. hebat.. bagus bro..
    nanti aku leh la tanya kat hang yer,, pasal coding wp?

    BalasPadam
  7. wah ada blog baru..
    WP lagi..
    baru la mantao..

    BalasPadam
  8. fast & furious my brother in bloggin'. lepas ni blog ni nak tutup?

    BalasPadam
  9. congrate!!! wahahaa...makin seboklah ko ek!!

    BalasPadam
  10. wowww~
    mari bersame2 pki wordpress (walopon aq nye yg pree)....hihihihihi

    BalasPadam
  11. --------------------------------------------------

    Doku, Meo188, Mummy Cool, Boyz & Kuropiii
    Wahaaaaa... terharu sungguh dengan ucapan kalian
    semua... Sape yang tadek link kat blog Wordpress
    tuh.. jom la kite tukar-tukar link dari sekarang.

    *KUROPI??? <-- master ni beb~
    --------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  12. --------------------------------------------------
    Luth, Izoodeen & Callister
    Oh tidak... aku tidak akan abaikan sama sekali
    blog ni... aku akan meneruskan karya LOGO aku
    kat sini. Manakala Wordpress untuk catatan
    peribadi aku jer~ kekekeke...

    --------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  13. erm.... lagi bagus umah sendiri kan....everything bleh manage sdiri....kalu nak tunggang langgang pun umah kita sendiri.... akak ni .... umah pinjam je man.... sib bek sewa pun tk mahal.... kira mampu laa....hehehehe

    BalasPadam
  14. semart la pulak ko pnye theme tu bro...
    hoho..
    weh..
    gambar pe yg ko maksudkan tadi tu??

    BalasPadam
  15. -------------------------------------------------

    Akak Sufi Idany
    Iseymen.... ekeke.. kire kite same jer ar..
    bermula dari rumah sewa... Takkan tup tup
    terus nak melangkah nak beli umah kot... maintain
    le dulu dengan apa yg ade... miahaha~

    --------------------------------------------------

    Humble&Modest
    Aiyark... thanks~ Aku nak gambar yang ade pada
    entri nko yang terbaru sekarang ni, boleh???
    Tapi aku tanak ade tulisan ape ape.. aku nak
    edeit balik pakai "Kedai Gambar" Lepastuh
    buatkan logo @ banner nko.. tapi aku rase
    banner lagi smart kalau pakai gambo tuh~

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  16. Apa-apa pun taniah aku ucapkan..macam-macam perkara dah hang buat...semua nya berjaya...aku yakin lepas pasti ada sesuatu yang akan hang lakukan...Taniah moga terus melangkah kehadapan tapi ingan yang dibelakang yang dilupakan..sebab ia Adalah "sesuatu"

    BalasPadam
  17. --------------------------------------------------

    Papa-Itam
    Sekiranya yang dibelakang itu sesuatu yang
    pasti, dah tentu aku takkan tinggalkan yang dibelakang.

    Tapi sekiranya dibelakang tuh adalah satu
    kecelakaan @ kebinasaan... ada lebih baik kite
    terus maju kedepan.

    ------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  18. xkesah la ko buat banner @ logo..
    aku appreciate jer..
    hehe..

    BalasPadam
  19. --------------------------------------------------

    Humble&Modest
    Worait.. worait... aku rase aku nak buat banner.
    Sebab pic yang nko bagi tuh aku suke... miahaha~

    --------------------------------------------------

    Reply by:-
    Kreuger®

    BalasPadam
  20. Walaweeeeiiii...eleea dah gi da jengah kat sana...mmg syok r ada wp snirik...teruskan usaha bro.eleea doakan Bro berjaya =)

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger