Sabtu, 13 September 2008

At last.... I'm Surrender.....

11092008603 Assalamualaikum Sahabat Semua~

Entri kali ni aku rase tak panjang. Cume sikit rase kesian kat Deennasour. Sebabnya? Sebabnya... aku tak berjaya untuk fix balik laptop deen.

Kalau nkorang tengok kat sini, aku dah berjaya untuk boot laptop Deen menggunakan perisian PEBuilder yang aku dah setup Windows XP ke dalam memory card. Ianya dihubungkan menggunakan memory card reader. Memang pelik tips kali ni.

Aku dah try scandisk dan fix balik hard disk lappy Deen. masalahnye bukan hard disk yang error, tapi Windows-nya nak kene reinstall semula. Nak install Windows memang senang kalau ade CD/DVD Rom, tapi kalau mende tuh rosak??? So ini lah teknik yang aku gunakan. Tapi aku still tak berjaya.... cuma OS PeBuilder+WindowsXP yang boleh hidup selagi MMC dihubungkan ke lappy.

* Gambar menunjukkan lappy Deennasour dihidupkan menggunakan MMC 512mb dan MMC Reader. So aku rase tak prektikal untuk menggukan laptop dengan jantung terkeluar macam ni.

*So Deen.... this time aku surrender. I'm so upset.

Kreuger®

27 ulasan:

  1. ek elee... anta jela kedai suruh repair driver die tuh... spesis dinosaur nih duit digunakan utk berjoli-coli jerk... tiba repair tros kedekot... kekekekkekekekekkekekkkwkakakkakakakakakakka

    bila nak ngundi ni? deadline dah nak sampaiii... undilerrrr http://losdanfaun.blogspot.com/2008/09/round-four-captions.html

    BalasPadam
  2. xpun guna la ex-cd/dvd drive..
    ade je jual kat kedai..
    boleh nye...

    BalasPadam
  3. Anysz - I'm Male
    Ye peah... aku tadek la berapa terer mane pon.. saje jek nak tunjuk terer... ekekeke~ Bikin gua panassss jer beb...

    Ezoodeen
    Muahahaha... aku just nak cube tolong Deen jer ma... sian die... tak pe laa tuh care hidup die. Takkan nko nak marah kat die plak. Die ade care nak manage kehidupan die. Lain orang lain care ma...

    Nikillas @ Mr. Sallikin
    Ok... sebenarnya task aku kali ni adalah:-
    1. Diberi laptop bermasalah dengan Windows XP OS.
    2. Hardware - Ext. Hard Disk Sahaja.
    3. MMC Reader dan MMC 512mb.
    4. PeBuilder dan Windows XS Pirates of Carebean.
    5. CD/DVD ROM - Rosak. Tak mungkin beli baru.
    *** So nko boleh capture apa yang perlu lakukan selain dari beli ext CD/DVD ROM?
    Ini lah task aku kali ni... memang mencabar... walaupon aku dah berjaya hidupkan lappy ni dengan bantuan MMC + MMC Reader. Tapi takkan lappy jantung terkeluar. Tak senonoh plak upenye.

    Kreuger®

    BalasPadam
  4. bro...since laptop tu dh KO...ingat aku nk beli LCD dia utk laptop bini aku ok? ko ckp la kat deen...hehe

    BalasPadam
  5. kalau @pp dah lama dah ganti yang baru.. sebabnya, manalah @pp tahu pasal komputer. Bute IT ler katakannnn...

    BalasPadam
  6. Bro Zariel
    Oh... macam tuh ke ceritanya? Tapi kene dapat persetujuan dari Deen dulu. Mungkin die nak jumpe pawang lagi pawer dari gua kot... aku suh die ikhtiar lagi carik bomoh lain... Kuat seh... laptop Den kene mandrem nih... Kesian die kengkawan. Ape-ape pon... nanti gua kasik tau dengan deen. Orait?? Thanks~

    Akak POK Pek
    Hehehehe... zaman skang ni kak, kite kene berjimat cermat. Mane ade istilah buter IT untuk org ade blog. Kalau ade Blog tuh tak consider buter IT... ekekek~

    Kreuger®

    BalasPadam
  7. dihidupkan menggunakan MMC 512mb dan MMC Reader....

    ajar ar tips nye...
    cam syok jer..

    BalasPadam
  8. Humble&Modest
    Aiyark.... nak kene kasik tutorial ker? Insyaallah nanti ade kelapangan aku tunjukkan macam mane nak maintenance PC nkorang mahupon lappy menggunakan MMC Reader + MMC512mb sahaja. Orait??? Adios~

    Kreuger®

    BalasPadam
  9. isk mesti arr...
    ilmu yg baek dikongsi bersama....
    haha...
    xgitu bro??

    BalasPadam
  10. Humble&Modest
    Wokeh humbbleh.... aku rase tak salah pon kalau aku share dengan nko macam mane nak buat mende macam ni. Pelik tapi rase macam best... nampak skit stailo ala-ala Hackers Hollywood. ekekeke~ Next entry bro.. next entri... aku tengah buat entryna. Tunggu mase sesuai untuk release. Insyaallah~

    Kreuger®

    BalasPadam
  11. hehehe.....aku rasa tugas ngko sbg pawang lappy pak deen tak menjadi laa bulan poser neh pasal ngko punya jin khadam kena tambat kowt, mandremm tk lut...heheheheh

    takper2....jgn susah hati, suruh pak deen cari pawang lain pulak....susah2 cari jer lappy lain :)

    BalasPadam
  12. jin khadam kena tambat....
    hohohoho....
    kesian jin khadam ko....

    BalasPadam
  13. kah kah kah..jin ko kena tambat!!!
    kelakar siot!!

    izz tu asyik nak kenekan aku jerk, takpe,,ko dtg kl aku tak belanja ko joli sana sini..heh.nyampah i..bia aku belanja kak peah sowang tu..a.k.a anysz...mwahaha

    p/s: kreuger, jom kita panggil dia peah jom..iaitu anysz..mwahahaha

    BalasPadam
  14. ok.. ada ex-HDD kan..
    apa kata buat bootable hard disk tu..
    pastu letak installer windows dalam tu..
    meaning boot installer windows guna ex-hdd..

    BalasPadam
  15. nanti kalo laptop sye ada prob bleh lah brade krueger settlekan.

    cantiiikk....

    BalasPadam
  16. beli laptop baru, selesai masalah...

    BalasPadam
  17. kalo cdrom rosak, kan blEh guna ExtErnal cdrom..
    takpun hd tu sambung kat lappy org lEn.. pastu format..
    tak blEH kEr camtuh?

    BalasPadam
  18. Bro CybernaticMinds
    Muahaha... *nanges kjap. Bro jangan kecik ati ok~ Nasib baik bangun pagi ni, tengok blog ade komen Bro.. gua ingat bro dah merajuk dah... d[^_-]b

    Bomoh... pawang??? Hehehehe... bulan poser ni tak berape nak menjadik laa bro.. Kalau tak nanti gua buat macam dalam cerite Kekasih Ku Seru.. nak kene seru lappy Deen baru nak hidup kot... ekeke~

    Humble&Modest
    Kekekek.... banyak jugak kene tambatnye.... kire abis ability nak jadik pawang tak boleh maa~

    Deennasour
    Ye betoi deen... kalau si izzudeen tuh mai... kite boycot die muahahaha... kalau cek peah datang akite ajak p layan karaoke orait??? Cik peah ni die follow jer kite. Bukan die taw jalan pon Deen... die nakal-nakal... kite tinggal jer kat highway Kerinchi Link muahahaha....

    Nikillas @ Mr. Sallikin
    Hehehe... care nko tuh aku dah try laaa...
    Kalau nak boot pakai Ext HDD, nko kene:-
    1. Format Ext HDD tuh kepada FAT16.
    2. Kalau nak format ke FAT16, total memory must not exceed than 2Gb.
    3. Masalahnye Ext HDD Deen ni sampai 400Gb maa... so tak boleh nak convert file system to FAT16.
    ***Tips ni aku dah cube... anu tips???

    Meo188
    Meo.... insyaallah... tapi kene hantar lepas raye kot... ekekeke depa kate nanti jin/khadam aku tak bleh nak perbaik lappy nko plak... muahahah~

    Marzuki
    Ok.. nanti aku suruh deen beli baru... *rentikan laa~

    Along Arman
    Along... bukan macam tuh... sekarang ni kire task. Kalau task, kite kene follow the task. Kalau boleh cakap boleh, kalau tak boleh cakap tak boleh.
    ~External CDRom tak diebenarkan beli....

    Kreuger

    BalasPadam
  19. sama-sama kita mendoakan kejayaan kruger d lain hari, ekekekekee

    BalasPadam
  20. Marzuki
    Kekekeke... amin... semoga berkat doa nko bebulan poser ni, aku lebih terer dalam bidang IT ahaks~

    Kreuger®

    BalasPadam
  21. ok..
    tips lain pulak..
    sekarang kan ada pendrive murah2..
    2gb lebih kurang RM25 je kan..
    sooooo..
    sama cam hdd tu..
    buat pendrive tu jadi bootable installer windows xp..
    camne..?? ngeh3..

    BalasPadam
  22. Nikillas @ Mr. Sallikin
    Terima kasih atas tunjuk ajar saudara. Tips kali ni aku belum try sebabnye aku tak beli pon pendrive.
    Deennasour cume bekalkan aku dengan Ext HDD. Tapi kalau nak boot pakai Ext HDD, aku mesti convert file system Ext-HDD ni kepada FAT atau FAT16 baru boleh bot. Kalau tak nanti keluar blue screen.

    Problem nye pulak untuk convert ke FAT mestilah memory tak lebih daripada 2GB. Memang boleh pakai pendrive. Masalahnye aku jenis tak suke pakai pendrive... semua aku sumbat dalam N95 aku sebagai backup data... ehahahahah~

    Nanti aku cube tanye Deen, kot kot die nak kasik pinjap pendrive die.
    Thanks sebab kasik tip. Aku ade terbace pasal tips ni, masalah aku plak tak bleh nak try sebab tadek pendrive. Huhuhuhuh~

    Kreuger®

    BalasPadam
  23. ishh3.. setahu @pp org mkn banyak jer jadi FAT, rupa2nya dlm komputer pun ada istilah gemok ye..

    BalasPadam
  24. lorh.. try r.. mana tau kot2 jadi ke.. hehe.. aku dah xde idea dah.. blank...

    BalasPadam
  25. Akak POK Pek
    Kekeke.... akak, FAT ni merupakan jenis format file system sesuatu storan yang kite gunakan untuk komputer. Xceli ade beberapa laa yang saya tau pon:-
    1. FAT
    2. FAT16
    3. FAT32
    4. NTFS
    Kesemua diatas ada fungsi tersendiri. Saya pon dah tak berapa nak ingat dah. (Kalau salah tolong betoikan)

    Nikillas @ Mr. Sallikin
    Kekeke.... kalau diberi peluang untuk kali ke3 mencuba... aku try laa kot.. tapi kalau Deen nak amik dah... so tak bleh laa nak kate ape. So tak bleh laa nak buat xperimen lagi dah... ekkekekeke

    Boyz
    Hehehehe... nko doa utk sape?

    Kreuger

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger