Isnin, 15 September 2008

Upload Emoticon - Shout Box Decoration

emoticon

Assalamualaikum Saudara² dan Saudari² Semua.

Walaupon dah ramai yang mengulas pasal tutorial ni. Tapi aku rase tak salah kalau nak kongsi lagi sekali. Bak kate cikgu skolah... ulangkaji pelajaran.

Entri pada kali ni ditujukan khas untuk Bro gua iaitu:- Bro Cybernatic Mind

Kebanyakkan blog sudah tentunya ada shout box bukan. Tapi lebih sedap mata memandang sekiranya shout box anda mempunyai emoticon yang cantik serta qiut meut cenggitu...

Baiklah, kali ni penulis ingin mengulangkaji pelajaran kite untuk UPLOAD Emoticon ke Shout Box anda. Tatacara serba ringkas ini diharap dapat membantu anda semua dalam mencantikkan lagi blog kesayangan.

Daripada sini apa yang anda perlukan??
1. Blog kesayangan anda yang mempunyai Shout Box. Kepada sesiapa yang masih tidak mempunyai Shout Box, bolehlah mendaftar disini.

2. Setelah mempunyai akaun ShoutMIX @ Shout Box tersebut, sila ikuti langkah dibawah dengan teliti. Penerangan secara bergambar untuk kengkawan semua. Check it out~

Langkah-langkah
1. Login ke akaun ShoutMIX anda:- http://www.shoutmix.com

image

2. Sesudah selesai login ke akaun anda, klik pada menu:- Setting - Smileys

image

3. Ok, this part is a little bit tricky, but very simple. COPY N PASTE. Sebelum anda memulakan proses muat naik emotikon pilihan anda. Sila buka dahulu website ini untuk mencarik mane-mane jenis emotikon yang anda suka.

4. Katakanlah, sekarang ni anda dah buka 2 browser. Satu:- Smiles setting ShoutMIX dan satu lagi:- Website Emoticon Collection. Oraitt.... lepas tuh daripada website emoticon tuh... pilih mane-mane emoticon yang berkenan dihati, kemudian, right-click butang mouse anda pada gambar tersebut, lepas tuh pilih COPY IMAGE LOCATION.

image

5. Sekarang.... anda sudah mempunyai satu alamat image tersebut. Kemudian, pergi semula ke browser yang anda dah buka Smiles Seting Shout Mix tadi, dan paste-kan kod tersebut pada ruangan yang disediakan. Sebagai contoh, gambar dibawah adalah koleksi yang diambil oleh penulis.

image

6. Tadaaaa...... maka siaplah sudah proses upload sekiranya selepas tekan butang ADD, gambar smiley muncul. Jangan lupe untuk tekan butang SAVE SETTINGS. Ok... nak tengok perubahan? Sila REFRESH Browser Blog anda.

Kredit untuk:-
1. Ryehanna
2. Eryzaqistina
3. BlogMenjerit

Selamat mencuba semua.

Kreuger®

24 ulasan:

  1. wooo...dh semakin banyak buat tutorial...best best

    BalasPadam
  2. Bro Zariel
    Yup bro... time bebulan poser ni eloklah kite bersongsi ilmu-ilmu yang bermanfaat untuk dokongsi bersama. Thanks for supporting bro.

    Kreuger®

    BalasPadam
  3. Akak POK Pek
    Alahai akak... saya ni jari-jemari kematu... mane nak reti buat kueh mueh ni... makan tau laa akak... ekekeke~ Kesian saye kan, nak makan pon orang kene masakkan... *alasan malas~

    Kreuger®

    BalasPadam
  4. timasih...CM pun dh pasang emo gak setelah beberapa kali cubaan...

    nnti ngko buat skit acknowledge..... pasal arahan dlm tutorial ni lebih kpd mesra Mozilla Fire Fox dan bukan mesra Internet Explorer

    BalasPadam
  5. hehe.. leh jadi cekgu blog pas nie..

    cayalah..

    BalasPadam
  6. Salam Azman..

    Nak tnya sikit, kod smiley tu nk dpt cmne? kalau kite pastekan alamat smiley tu..bukannya dia bgtau kod pun..dulu akak prnah try buat tapi time kod tu yg mnjadi masalah akak..

    Terima kasih atas jawapan nanti..

    BalasPadam
  7. Bro CybernaticMind
    Oh...bro... thanks for the impressive coment... xceli aku terlupa nak kasik tau kepada kengkawan semua bahawa aku adalah pengguna Mozilla FireFOX. So diharap kengkawan semua menggunakan Firefox kalau nak buat tutorial ni. IE... tak berapa nak user friendly laa..

    Menteil
    Kekekeke... tak dapek den nak menolongnye... lagipon kite dah ade Cikgu Blog sepenuh mase ma... kengkawan semua boleh lawati sifu dalam berblog iaitu:- http://blogmenjerit.com. Sila lah lawat. Banyak ilmu bermanfaat untuk dokongsi bersama. Thanks Menteil~

    Kak Intan & Famaly
    Ok kak... untuk dapatkan kod smily tuh... akak perlu gunakan Mozilla Firefox. Kalau pakai Internet Explorer... sure tak jumpe shortcut menu Copy Image Location
    * Bertukarlah kepada Firefox. Best dan Gempak. Kalau akak still tak paham.. nanti boleh YM saya kalau akak berkelapangan.. saya akan cerita secara lanjut ok~

    Thanks to all supporter~
    Kreuger®

    BalasPadam
  8. eh.. mane komen aku..??? ilang ke..?? uikz..??!!

    BalasPadam
  9. Nikillas @ Mr. Sallikin
    Eh.. hang ade komen ker??? Kompius jugak ni... setau aku, selagi tak menggunakan bahasa kurang menyenangkan... memang aku takkan delete... tapi kan nikillas... aku selalu terkena macam tu... dah taip panjang-panjang... last last.. check besoknye, komen aku hilang... tanye owner blog.. die pon tak tau.... kompius kan... tapi aku dah selalu terkene maa... maybe ade busg kot...

    Kreuger®

    BalasPadam
  10. uikss...kompiusx2 aku nikillas...nk kata jin kasik hilang, bulan poserr jin kn tambat :P

    BalasPadam
  11. Bro CybernaticMind
    Erm... ekekeke kalau jin tuh jin islam... die pon kene tambat jugak ke? Tak kot...

    Kreuger®

    BalasPadam
  12. Salam Azman..

    Akak mmg guna mozilla firefox versi yg baru lagii..Sbb internet explorer akak ada problem berbulan dulu.Tapi masalahnya kod smiley tu akak tak tau nak tgk kat mane..

    Harap Kreuger dpt membantu..kat shoubox akak tu pun akak copy kod smiley kat shoutbox org lain..hehe

    BalasPadam
  13. suh shuben je la tolong watkan...

    komplikated jer rasa!

    BalasPadam
  14. Akak Intan & Keluarga
    Akak.... erm.. rasenya kalau akak menggunakan Firefox, dah tadak masalah. Untuk mendapatkan link sesuatu gambar, akak hanya perlu:-

    1. Bawa mouse akak pada gambar tersebut.
    2. Klik butang kanan mouse akak.
    3. Daripada popup menu yang muncul, sila pilih Copy Image Location.
    4. Setelah akak melakukan perkara no. (3.) di atas, alamat/kod gambar tadi telah disimpan secara sementara di CLIPBOARD.
    5. Pergi kepada seting SHOUTBOX/MIX akan, dan pilih SMILES.
    6. Kemudian, paste kan ULR tadi pada ruangan yang disediakan.
    7. Berkenaan dengan KOD SMILE adalah terpulang kepada akak. Sebagai contoh KOD SMILE:- :-p :-D :-) :-)) :senyum: :marah: :ok:
    8. Setelah berpuas hati, boleh save dan lihat hasilnya dengan me-REFRESH BROWSER akak.

    Akak CendawanIntim
    Hehehe... rasenye tak perlu la sampai nak suruh bro yang tolong buatkan... sebab mende ni memang simple. Apa kata akak luangkan sikit mase untuk memahami step by step. Sure dapat buat punye... CM pon dah rock ma SBOX die... keke~

    Kreuger

    BalasPadam
  15. kalo copy image location,tak ke bandwidth lari nnt kalo dh ramai wat gitu... [betul ke ayat aku ttg bandwidth ni?]

    that's y aritu ana bg direction utk save pics/emoticons and then upload lain...

    anyway,mekasey for the credit. ekeke...

    btw mr.azman, YOU'RE TAGGED!!!

    sila rujuk blog saye yer... :)

    BalasPadam
  16. Kesian kat aku kan.. xleh letak shoutbox kat blog aku.. sob.. sob... sob...

    BalasPadam
  17. Ryhanna
    Memang betoi kata hana tuh.. tapi, kite tengok website jugak laa yang hosting gambar tuh kan... kalau web tuh power... so tadek masalah dengan bandwidth. Ape kite nak kesah. Lagipon... kalau nak citer sampai tahap upload gambar... panjang laa nanti entri ni... ekeke.. tapi nanti kalau ade mase saya buat plak care nak upload gambar. thanks for coment and TAG *terkene jugak~

    Nikillas @ Mr. Sallikin
    Ape kate nko tukar jer pakai Blogspot... *hasut..hasut... jom.. blogspot. Best...

    Kreuger®

    BalasPadam
  18. terima kasih mr.azman sbb sharing tips dan jugak kat member yg ajar mr.azman pasal tutorial ni..jurnal dah modify shoutbox jurnal sendiri..hehe..sangat2 gembira

    -jurnalcomot-

    BalasPadam
  19. JurnalComot
    Yerpp.... jurnal thanks for you too. You're so supporting. I'm very appreciate your knowledge at your blog. Very talent and good Internet surfing skills.

    Kreuger®

    BalasPadam
  20. Cik Afizah
    Yerp... betoi tu akak... memang rase macam best kalau ade shout box macam ni... bleh kerek skit kan huhuhuuhu..

    Kreuger®

    BalasPadam
  21. --------------------------------------------------
    Eriyza
    Hehe.. thanks~ Bravo for you too :D

    --------------------------------------------------

    Kreuger®

    BalasPadam

---=[Prepare2Die]=---
Kreuger® since 2007 begin a blogger.
Kindly please leave your comments.
Thanks~

Blog Kegemaran Kreuger